Kirayı IBANLA ödeyenler dikkat 'Her an mahkemelik olabilirsiniz'

Kirayı IBANLA ödeyenler dikkat 'Her an mahkemelik olabilirsiniz'
Türkiye'de kira fiyatlarındaki artış devam ederken, kiracılar ve ev sahipleri arasındaki hukuki anlaşmazlıklar da artış gösteriyor. Yargıtay, kira ödemelerinin IBAN aracılığıyla yapılmasına ilişkin önemli bir karar verdi.

Konut krizi sürerken, bazı ev sahipleri kiracılarını çıkarmak için çeşitli yollar denemeye başladı. Kiracının kirasını IBAN üzerinden ödemesiyle ilgili bir dava mahkemeye taşındı. IBAN üzerinden kira öderken nelere dikkat edilmelidir?

Ev sahibi, kiracının kirasını banka aracılığıyla ödemesini sağlayan bir düzenlemeyle, kiracının kirasını eksik ödediği iddiasıyla tahliye talebinde bulundu. Ancak havale ücretinin kesilmesi, eksik kira olarak değerlendirilebilir mi?

konut-sektorunun-sorunlar-280-2.jpg

Avukat Cansen Erdoğan IBAN ile ödemede bankanın kestiği havale ücretinin 'eksik kira' olup olamayacağıyla ilgili şunları kaydetti:

"Son zamanların üzerinde en çok ihtilaf yaşanan konularından biri olan Kiracı- ev sahibi uyuşmazlıklarında kira bedeli kadar bedelin ödenme şeklinde de ne yazık ki pek çok tartışma ve anlaşmazlık yaşanmaktadır. Bu anlaşmazlıkların çözümünde sadece Türk Borçlar Kanunu’ndan değil yanında diğer birçok kanundan, mevzuattan, düzenlemeden yararlanılmaktadır. "

"Havale, bankaların faaliyet konuları arasında yer alan işlemlerden biridir. Her ne kadar Bankacılık Mevzuatında yürürlük alanı bulsa da havale işlemi, Borçlar Kanunu’nun 457-462. maddelerinde de düzenlenmiştir. Buna göre, “havale göndericisi”, havale işlemi ile bir miktar paranın 'havale alıcısı' olarak belirlediği bir kişiye ödenmesi hususunda (havale ödeyicisi) bankayı yetkilendirmiş olmaktadır."

kiraviasd.jpg

"Yapılan yargılama neticesinde mahkeme, yatırılan kira bedelindeki noksanlığın, banka işlemleri nedeniyle oluşan masraflardan kaynaklanan kesintilerden dolayı olduğu cihetle, ödenmemiş bir kira ücreti bulunmadığını dolayısıyla da tahliye davasında ev sahibinin haksız olduğu gerekçesiyle davayı reddediyor ancak, ev sahibinin itirazı üzerine Yargıtay, mahkemenin kararını bozuyor."

"Özetleyecek olursak kira borcu ‘götürülecek borç'lardan olup kiracı kira bedelini ev sahibine tam ve eksiksiz ödemekle yükümlüdür. Banka tarafından yapılan kesintilerden kiracı sorumlu olup bunların ödenmemesi temerrüt sebebiyle tahliye sonucunu oluşturur. Yargıtay ve Yargıtay Genel Kurulu kararı yerindedir, hakkaniyete de uygundur."

ai-image.jpg

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.