IBAN dolandırıcılığı arttı 'Araç almak isterken dolandırılmayın'

IBAN dolandırıcılığı arttı  'Araç almak isterken dolandırılmayın'
Son günlerde otomobil almak isteyenler farklı dolandırıcılık yöntemleriyle karşı karşıya kalabiliyor. IBAN üzerinden dolandırıcılık yöntemi, İzmir’de bir vatandaşın başına geldi ve yeni bir sorunu gündeme getirdi.

Araba alım satımlarında dolandırıcılık yöntemlerinde yeni fikirler ortaya çıkıyor. Son olarak IBAN dolandırıcılığı vatandaşın dikkat etmesi gereken en önemli konulardan biri haline geldi.

Patronlar Dünyası’nın haberine göre; araç almak isteyen bir vatandaş, parasını satıcının gönderdiği IBAN’a atar atmaz dolandırıldı. Araç sahibinden otomobili alamadığı gibi parasından da olup dolandırıldı. Vatandaşın avukatı, konunun detaylarıyla ilgili uyarıda bulundu.

arac-alma.jpg

SÜREÇ NORMAL BİR SATIŞ GİBİ BAŞLADI

Olay 19 Haziran 2023 tarihinde gerçekleşti. İstanbul’da ikamet eden Sebahattin O. İsimli bir vatandaş, araç almak isterken internet sitelerini taramaya başladı. Bir internet sitesinde beğenip satın almak istediği Ford Transit Connect marka otomobil için ilan sitesinde kayıtlı satıcının telefon numarasını arayarak irtibat kuran Sabahattin O., satıcının İzmir Ödemiş’te bulunduğunu öğrendi. Bunun üzerine yapılan görüşmelerde 640 bin TL’lik anlaşma üzerine aracı görmek için yola çıktı.

Aracın sahibi ile buluşan vatandaş, öncelikle otomobili inceledi, ardından satın alma işlemleri için birlikte notere gittiler. Buraya kadar normal bir araç satışı gibi yürüyen süreç, ödemeye gelince karmaşıklaşmaya başladı.

araba-galerisi1.jpg

IBAN YOLUYLA YAPILAN ÖDEMELERE DİKKAT

Ruhsat üzerinde aracın sahibi görülen kişi olan Eyüp B., noter huzurunda parasını teslim alıp almadığının sorulması üzerine alıcı Sebahattin O.’dan parayı IBAN yoluyla göndermesini istedi. Bunun üzerine Sebahattin O.’ya bir hesap numarası gönderdi.

Alıcı Sebahattin O. parayı gönderirken hesabın satıcı Eyüp B.’ye ait olmadığını, onun yerine Veysel G. isimli kişiye ait olduğunu anladı. Bunun üzerine, “Bu hesap size ait değil” diyen alıcı, satıcının ilginç cevabıyla karşılaştı. Satıcı Eyüp B., Sebahattin O.’ya hesaplarında sorun olduğunu, icralık olduğunu ve arkadaşının hesabını verdiğini söyledi. Arkadaşının hesabına paranın gönderilmesinde sıkıntı olmayacağını söyleyen satıcı Eyüp B., alıcıyı ikna etti.

arac.jpg

Bunun üzerine alıcı, parayı belirtilen hesaba gönderdi. Paranın iletildiğine dair bildirim geldiğinde de Eyüp B.’ye “Para iletildi bildirimi geldi. Siz de imzalayın. Biz de aracı alıp yolumuza gidelim” dedi.

Ancak Eyüp B. paranın kendisine gelmediğini, imzalamayacağını söyleyerek itiraz etti ve bir anlık boşlukta otomobilini de alarak noterden ayrıldı.

AVUKATI DEVREYE GİRDİ

Arabayı alamadığı gibi parasından da olan Sebahattin O. İstanbul’a dönüp avukatıyla irtibata geçti. Avukat İpek Balkanlı ile savcılığa suç duyurusunda bulundu.

Yapılan detaylı incelemeler sonucunda paranın Van’da ikamet eden Veysel G. isimli bir şahsa geçtiği anlaşıldı. Paranın gönderildiği kişi ve ruhsatta adı geçen kişinin hakkında haciz işlemleri başlatan avukat Balkanlı, alıcının para ödemesi yaptığına dair dekontu da savcılığa sundu.

araccc.jpg

ORGANİZE BİR DOLANDIRICILIK AĞI OLABİLİR

Gerçekleştirilen incelemeler sonucunda ruhsatta adı geçen Eyüp B., paranın gönderildiği kişiyi tanımadığı iddiasında bulundu ve mağduriyet yaşadığını söyledi.

Avukat Balkanlı ise bu kişinin, paranın yollanacağı hesap numarasını kendisinin verdiğini söyleyerek ya bu kişinin de bir organize dolandırıcılık ağına takılmış olabileceğini ya da dolandırıcılık olayını yapan kişilerden biri olduğunu öne sürdü. Aynı şekilde paranın gönderildiği şahsın da bu şekilde ya suç örgütü üyesi olabileceğini ya da mağdur olabileceğini dile getiren Balkanlı, bu tür dolandırıcılıkları gerçekleştiren bir şebeke olduğunu, parayı bu kişilerden elden teslim aldıklarını söyledi.

ARABA ALIRKEN DOLANDIRILMAMAYA DİKKAT EDİN

Benzer dolandırıcılık hikayelerinin son zamanlarda arttığını vurgulayan Avukat Balkanlı, araç almak isteyenlerin dikkatli olması gerektiğini IBAN ile ödemelerde sadece ruhsat sahibine ödeme yapmaları gerektiğini vurguladı. Ayrıca Balkanlı, “Hesap yoluyla gönderilemiyorsa mutlaka nakit ödenmeli ama bu bir kağıta dökülerek imzalar alınmalı. Kısaca alan ile satan arasında bir para alışverişi olduğu kanıtlanmalı” uyarısını yaptı.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.