IBAN verdiğiniz herkes sizden para isteyebilir FAST'te yeni dönem başladı

IBAN verdiğiniz herkes sizden para isteyebilir FAST'te yeni dönem başladı
Bankalar üzerinde para transferinde yeni bir dönem başladı. Merkez Bankası FAST (Fonların Anlık ve Sürekli Transferi) Ödeme İste Katman Servisinin devreye alındığını bildirdi. Artık IBAN verdiğiniz her hangi biri sizden banka üzerinden ödeme isteyebilir...

Mobil bankacılık kullanan vatandaşlar ardık para gönder butonu gibi bir de ödeme iste butonu ile karşılaşacak.

Merkez Bankasının açıklamasına göre alacaklının borçludan FAST ödemesi talep etmesine olanak sağlayan FAST Ödeme İste Katman Servisi artık devrede. Bu servisle borçlu olduğunuz kişi sizden ödeme isteyebilir, ödeme alacaklı tarafından başlatılabilir.

parahesap.jpg

Öncelikle kişiden kişiye ödemeler için üretime alınan ödeme iste servisi, 2 kişi arasında ödemenin alacaklı tarafından başlatılması için haberleşme ve onay mekanizması hizmeti sunarak para transferinin başlatılmasını sağlıyor.

Ödeme İste Katman Servisi, kişiden kişiye ödemeler dışında çeşitli iş modelleriyle birlikte çalışabilir bir tasarımla hazırlandı.

Ödeme iste servisi ilerleyen fazlarda e-ticaret ödemeleri, e-talimat ödemeleri ve kurumsal fatura ödemeleri gibi çeşitli kullanım alanlarıyla ödemeler ekosisteminde birçok alanda kullanılmaya başlayacak.

IBAN NUMARANIZI BİLEN SİZDEN PARA İSTEYEBİLİR

Yeni dönemle birlikte artık ev sahipleri kiracılarından, öğrenciler anne ve babalarından rahatlıkla ödeme yapmalarını isteyebilecek. Ancak ilk etapta borcu bulunan ve ödemeyi geciktiren kişilerin bu uygulamadan pek de hoşlanmayacak.

para5.jpg

Artık kişiler kullandıkları bankanın FAST sistemi üzerinden bir tutar belirterek ‘Bana şu miktarda para gönder’ diyerek para gönderilmesini isteyebilir. Bu talep size mesaj olarak bankanız üzerinden iletilecek.

Para gönder talebi aldığınızda onayladınız an istenen miktarda para hesabınızdan çıkarak karşı tarafa ödenecek. Bu nedenle onay vermeden önce gelen mesajı dikkatle okuyun, kimden geldiğini ve ne kadar para istendiğini kontrol edin.

ÖDEME İSTE SİSTEMİ NASIL İŞLEYECEK?

Vatandaşların acil para ihtiyaçlarının giderek arttığı günlerde Bankalararası Kart Merkezi (BKM) ve Merkez Bankası işbirliğiyle ‘Ödeme İste’ adlı bir uygulama hazırlandı. Yeni sistemde para transferlerinin hızlandırılması amaçlandı.

Yeni para transferi sisteminde (FAST/Havale) alıcı tarafından girilen bilgilerle göndericiden para istenebilecek. Eğer gönderici de bu talebi onaylarsa istenilen ödeme, hesaba yatıyor. Yani bu sistem artık para transferlerini alacaklı tarafın başlatmasına imkan veriyor. Yani artık para göndermenin yanı sıra para istemek gibi de bir seçeneğiniz var.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.