Hakiki zeytinyağı nasıl anlaşılır Zeytinyağı bilmecesi çözüldü

Hakiki zeytinyağı nasıl anlaşılır  Zeytinyağı bilmecesi çözüldü
Marketlerde 1 litre zeytinyağı fiyatı 400 TL ile 550 TL arasında değişiyor. Zeytinyağı üretİcileri ise 320 TL'nin altında satılan zeytinyağından şüphe edilmesi gerektiğini vurguluyor. Peki gerçek zeytinyağı sahte zetinyağından nasıl ayrılır?

İnternet üzerinden ise yüzlerce marka adı altında 5 litresi 500 liradan ya da 5 litresi 800 liradan ucuzu fiyatlarla zeytinyağı kampanyaları yapılıyor. Bu yağların birçoğu karışık yağlardan oluşurken çok küçük bir kesimi ise çiftçilerin kendi ürettiği zeytinyağlarından oluşuyor. Peki ucuz aldığınız zeytiyağının sahte olduğunu nasıl anlarsınız?

yagfiyatlari.jpeg

Eğer ucuz fiyata zeytinyağı aldıysanız ve kara kara düşünüyorsanız, sahte ve gerçek zeytinyağını ayırt etmenin kolay yolları var...

Zeytin üretiminin bol olduğu bölgelerde yaşayan vatandaşlar birkaç gram zeytinyağının ağızlarına aldıklarında zeytinyağının sahte mi gerçek mi olduğunu hemen anlıyor. Ancak bu kadar gelişkin bir damak tadınız bulunmuyorsa size zeytinyağınıza uygulayacağınız birkaç test önerebiliriz...

zeytiny3.jpg

Saf zeytinyağı kolestrolü düşürdüğü gibi kalp hastalıklarını önlüyor. Vücutta yarattığı sayısız fayda ile yaşlanmayı geciktiriyor. Ancak farkında olmadan sahte zeytinyağı tüketiyorsanız ise başınız dertte.

zeytiny2.jpg

SAHTE ZEYTİNYAĞI NASIL ANLAŞILIR

BUZLUK TESTİ

Eğer satın altığınız zeytinyağı gerçek ise 0 ile -6 derece arasında donması ve kristal bir görünüm kazanması gerekir. Bunu anlamanız için içini görebileceğiniz bir kaba bir miktar zeytinyağı koyarak buzlukta yarım saat tutmanız yeterli olacaktır.

Kaliteli bir zeytinyağı soğukta kaldığında eşit şekilde kristalleşir ve sıva halini kaybeder. Eğer 30 dakika buzlukta tuttuğunuz yağın bir kısmı kristalleşip bir kısmı sıvı halde kalıyorsa karışık bir yağ olduğunu anlayabilirsiniz.

zeytiny4.jpg

SU TESTİ

Gerçek zeytinyağını anlamanın basit bir yolu daha var. Gerçek zeytinyağı, su ile karıştırıldığında suyun üzerinde kalır. Bir bardak suya bir miktar zeytinyağı kattığınızda yağ hızla yukarı çıkıyor ve etrafından baloncuklar çıkarıyorsa sahte olmadığı anlamına gelir. Suyun içine karışıyor ise yemenizi pek de önermeyiz.

zeytiny6.jpg

TUZ RUHU TESTİ

Bir çay bardağının yarısına tuz ruhu yarısına yağ koyarak da zeytinyağı testi yapabilirsiniz. Bu karıştırma işlemini yaptığınızda beklenti yağın renginde bir değişiklik olmamasıdır. Eğer değişiyorsa bilin ki o ya zeytinyağı değil... Gerçek zeytinyağ tuz ruhunun içinde yeşil-sarı renk arasında kalırken sahte yağın renginin boz bir pembeye döndüğünü görebilirsiniz.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.