Çoğu insan her gün saatlerce kullanıyor Çok fazla maruz kalmak depresyona sokabilir

Çoğu insan her gün saatlerce kullanıyor Çok fazla maruz kalmak depresyona sokabilir
Doç. Dr. Cafer Tanrıverdi, günlük hayatta çok sık başvurulan dijital ekranlara fazla maruz kalmanın göz sağlığını bozduğunu ve depresyona kadar sürükleyebildiğini belirtti.

Dijital teknolojilerin gelişmesi ve yaygınlaşması, eğitim ve iş hayatında pek çok kolaylık sağlasa da, ekran başında geçirilen zamanın artması da bazı riskleri beraberinde getiriyor. Kişinin gelişim düzeyine uygunsuz ve uzun sürede ekran başında kalması olarak tanımlanan "Ekran maruziyeti", kişinin yaşına ve ihtiyaçlarına uygun olmayan şekilde ekran karşısında kalmak olarak tanımlanıyor. Bu durum, sadece göz sağlığını değil, ruh sağlığını da olumsuz etkileyebiliyor. Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Cafer Tanrıverdi, ekran maruziyetinin depresyon gibi ciddi psikolojik sorunlara yol açabileceğini belirtti.

depresyonkpk-8crw-cover.jpg

KRONİK SORUNLAR DEPRESYONA SOKABİLİR

Doç. Dr. Cafer Tanrıverdi, şu açıklamalarda bulundu:

“Ekran kullandığımızda daha dikkatli baktığımız için kırpma refleksimiz azalır ve gözlerde kuruma ortaya çıkar. Ayrıca fazla maruziyete bağlı yorgunluk, uykusuzluk, baş ve göz ağrısı gibi sorunların da depresyona kadar varan problemler bile görülmekte. Çünkü bu tür sorunlar, kronik olarak ilerleyerek hastayı etkilediği için hastanın hayatında bir mutsuzluğa neden oluyor. Bu da hastanın modunu düşürür ve depresyona kadar sürükleyebiliyor” dedi.

1 SAAT SONRA EN AZ 15 DAKİKA MOLA OLMALI

“Bunlar ilgili önlem mutlaka almak lazım. Yaptığı mesleklerden dolayı mecburiyetten ekrana maruz kalan hastaları ekrandan tamamen uzaklaştırmak mümkün değil. Ancak mutlaka mola verilerek çalışılmalı. Örneğin 1 saat çalışıyorsa en az 15 dakika mola vermesine, hatta mola verdiğinde ise bulunduğu ortamdan uzaklaşmasını ve o esnada başka dijital ekran kullanmamasını öneriyoruz. Çünkü burada bulunan sıkıntı sadece teknolojik cihazların neden olduğu göz yorgunluğu değil onların yaydığı radyasyon ve etkilerinden de uzak kalmak lazım. Bunların hepsi minimalize edilmeli.” ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.