Ardan Zentürk 'Bir aya kalmaz' dedi İsrail'deki siyasi depremin şifrelerini anlattı

Ardan Zentürk 'Bir aya kalmaz' dedi İsrail'deki siyasi depremin şifrelerini anlattı
Dış haberler uzmanı Ardan Zentürk son değerlendirmesinde İsrail'de yaklaşan büyük bir siyasi depremi anlattı. Zentürk, artık hükümete yakın gazetelerin bile Netanyahu'nun politikalarını sorgular hale geldiğini belirterek erken bir seçimin olası olduğunu söyledi.

Artan Zentürk, Gazze savaşı ile birlikte İsrail toplumunda nasıl bir kutuplaşma yaşandığını, Netanyahu'nun nasıl istenmeyen adam haline geldiğini mercek altına yatırdı. Ülke yöneticilerinin halktan kaçar hale geldiğini belirten Zentürk, İsrail'de yakın bir zamanda siyasi bir depremin kaçınılmaz olduğunu belirtti.

netanyahu3.jpg

Daha önceki söylemlerinde de İsrail yönetiminin Gazze savaşında hedeflediği hiçbir stratejik noktaya ulaşamadığını dile getiren Ardan Zentürk İsrail'in şu anki durumunun patlamaya hazır bir düdüklü tencereye benzetti.

İSRAİL ÜLKE İÇİNDE KAYNIYOR

Bir ülkenin ordusu savaş içinde olduğu dönemlerde yazılanların konuşulanların son derece dikkatli seçildiğini vurgulayan Zentürk
Jerusalem Post gazetesinin bile artık İsrail yönetimini nasıl yerden yere vurduğunu anlattı. Gazeteden alıntılar çeviren Zentürk "Ama artık Jerusalem Post, merkez sağa yakın ülkenin amiral
gemisi diye adlandırılan yayın organlarından biri bu e olayı yaşanılan olayı 'İsrail'de büyük bir siyasi deprem gelmek üzere' diye anlatıyorsa dikkat etmek lazım. Demek ki toplumu sinir uçları artık çok fazla direnemiyor. " dedi.

is.jpg

"İsrail bir büyük siyasi depreme girmek üzere... Bütün depremlerde olduğu gibi yaşanılması kaçınılmaz ama henüz zamanlaması belli değil. " diyen Zentürk İsrail'deki kaynayan kazanı Jerusalem Post'un haberi üzerinden şu şekilde aktardı:

"Şöyle düşünün Allah korusun Biz bir yerde sava girmişiz ordu olarak Hürriyet gazetesi böyle bir yorum yapıyor. Onu anlayın. Gerçi biz girmeyiz. Bizim ordu ve devlet geleneğimiz çok
şükür bunlara girmez."

Diyor ki "7 Ekim Artık her şeyi değiştirdi. 6 Ekim'i İsrail'i de yaşanmıyor. Kendine olan güven yıkıldı. Sarsılmaz güvenlik anlayışı yok oldu. Siyasetçiler ve askeri kadroya dönük güven parçalandı. Öfke endişe ve yaralanmışlık var. Ana soru... Bu nasıl nasıl olabildi? İsrail bu hale nasıl düştü?

İşte bu soru sorulduğun andan itibaren o ülkeyi yöneten askeri ve sivil kadroların geleceğe dönük uzun vadeli orta vadeli bir planı olamaz. Millet bu soruyu sorduğu an itibariyle kadrolardan bunun hesabını da sormaya başlar."

SİYASİ YÖNETİM HALKTAN KAÇIYOR, CANAZELERE BİLE KATILMIYOR

Artık siyasetçilerdin halktan gelecek tepkiler yüzünden kaçtığını aktaran Zentürk "En çok tepki çeken üst düzey politikacılar ortada yok. Bir hastane ziyaret edip yaralıların halini hatırını sormuyorlar. Cenazelere hiç katılmıyorlar. Niye niye katılmıyor? Onlara göre şehit olan bir askerin cenazesine katılmaları gerekmiyor mu? Adam orada kendi vatanı için öyle veya böyle bir katliam yaparken ölmüş. Onu önemsenmediğine inanıyorlar. Çok önemli bir cümle söylüyorum. Bir milletin evladını bir savaşa cephesine yollaması için önce o milletin kendi beyninde o savaşın haklılığına inanması gerekir." diye konuştu.

HALK ASKERLERİN HALKLI BİR NEDENLE ÖLDÜĞÜNE İNANMIYOR

İsrail'de halkın askerlerinin halkı bir nedenle şehit olduğuna inanmadıklarını belirten Zentürk, Türkiye'teki şehitlerle ölen İsrail askerlerini kıyaslayarak "Mesela PKK terör örgütüne karşı çok şehit verdik. Anne babaların hemen hemen tamamı ne dedi? Vatan sağ olsun... Niye çünkü o evladının doğru bir mücadelede şehit olduğuna inanıyordu. Türk babası Türk anası. Şimdi burada cenazeye gidememelerinin nedeni bu. Birisi çıkacak diyecek ki Netanyahu'nun suratına karşı... Benim evladım Gazze'de ne arıyordu? Niye öldürttü onu? Biri çıkacak 'benim amcamın orada rehine kalmasının hesabını niye vermiyorsun?" Böyle bir döneme girdi İsrail..." ifadelerini kullandı.

40 YILLIK GAZETECİYİM BÖYLE BİR İSRAİL GÖRMEDİM

Gazetecilik hayatı boyunca İsrail'i yakından takip ettiğini anlatan Zentürk "Ben 40 yıllık gazeteciyim. İsrail'le ilgili çok dönemi yaşadım. Çok içinde yaşadım, dışında yaşadım ben böyle bir İsrail görmedim. Ben ben içeriden bu derece çöken ve bu kadar
vahim durumda olan bir İsrail görmedim. " dedi.

İSRAİLLİ GENÇLER NETANYAHU'DAN HESAP SORACAKLARI GÜNÜ BEKLİYOR

"İsrail e rehineleri kurtarabiliyor, ne Hamas liderlerini öldürebiliyor, ne rehineleri kurtarabiliyor, ne toprağa hakim olabiliyor. Ama her gün onlarca İsrail askeri ölmeye devam ediyor." diyen Zentürk Netanyahu ve hükümetinin Gazze Savaşı yavaşlayıp silah altındaki gençler evlerine döndüğünde bu öfkeden kurtulmalarının mümkün olmadığını söyledi.

BİR GAZETECİ NETANYAHU'YA İSTİFA EDECEK MİSİNİZ DİYE SORABİLİYOR

Netanyahu'ya karşı öfkenin giderek arttığını anlatan Zentürk "Cephede şunu dönelim de halledelim diyen askerlerler savaşıyor. Netanyahu istifasını soran gazeteciye "Şu anda savaşla ilgiliyim halktan meşru onay almış bir Başbakanım "dedi. O onay 7 Ekim öncesiydi halk seçimi ve kararını yenilemek istiyor. Yani diyor ki "Bir an önce erken içime gidelim bu mevzuyu da bitirelim. Bu adam da gitsin..." iş oraya gelmiş durumda." diye konuştu.

BİR AYI BULMAZ ERKEN SEÇİM GELEBİLİR

Şu an bir erken seçim yapılması halinde Netanyahu'nun kesinlikle gideceğini söyleyen Zentürk "İsrail halkı gitmesini istiyor. 'Yani bir an önce bir seçim yapalım biz bu adamlardan kurtulalım' deniliyor. Peki bu ne kadar zaman erteleyebilirler? Çok fazla erteleyemezler. Çünkü ölü sayısı artıyor ve rehineler kurtarılamıyor. Sonuç itibariyle İsrail tarihinin en itibarsız günlerini yaşıyor. Benden söylemesi. Bir aya kadar hepimiz başka şeyler göreceğiz. " diyerek değerlendirmesini bitirdi.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.