Sigara kullanan kadınlar eyvah diyecek 'Uzman isimden kritik uyarı'

Sigara kullanan kadınlar eyvah diyecek 'Uzman isimden kritik uyarı'
Sigara kullanan kadınlara yönelik Prof. Dr. Müzeyyen Uyanık, kritik uyarılarda bulundu.

Normal şartlarda menopoz dönemi ortalama 40 yaş sonrası kadınlık hormonunun azalması ile başlıyor. Prof. Dr. Müzeyyen Uyanık ise menopoz hakkında önemli açıklamalar yaptı.

Prof. Dr. Müzeyyen Uyanık, 40 yaş öncesi ortaya çıkan menopozun 'erken menopoz' olduğunu belirtirken Uyanık, menopozun bir kadın için en önemli yaş dönemlerinden biri olduğunu söyledi.

Yaşlanmanın başlangıcı olarak bilinmesinin aksine kadın hayatının doğal safhalarından biri olarak düşünülmesi gereken bir dönem olduğunu belirten Uyanık, ortalama menopozun görülme yaşının Türkiye de 47-49 iken, dünyada 51-55 yaşları arasında olduğunu ifade etti.

menopoz-nedir.jpg

SİGARA ERKEN MENOPOZA NEDEN OLUYOR

Müzeyyen Uyanık, sigara kullanan kadınlara yönelik erken menopoz uyarısı yapıtı. Menopoza giriş yaşının genetik durum ve sigara gibi faktörlerden etkilendiğini vurgulayan Uyanık, sigara kullanan kadınların ortalama 2 yıl olarak daha erken menopoz girme ihtimalinin olduğunu söyledi.

Menopoz döneminde kadınlık hormonu östrojen azalmasına bağlı çeşitli sıkıntılar çıktığını belirten uzman isim Uyanık, çıkabilen sıkıntıları şöyle sıraladı:

“Sıcak basması özellikle geceleri görülen terleme, çarpıntı, uykusuzluk, sinirlilik, ruh hali değişiklikleri, unutkanlık, halsizlik, cinsel istekte azalma, idrar tutamama, idrar kaçırmaya kadar giden sağlık problemleri yaşanabilmektedir. Uzun dönemde ise kemik erimesi, kalp-damar hastalıkları görülebilen sıkıntılardandır"

10350f97-124f-47d6-851f-c15793a244bb.png

MEME KANSERİNE DİKKAT

Müzeyyen Uyanık, kadınlara bu dönemde yapılması gerekenler konusunda tavsiyelerde bulundu.

Uyanık, kadınların her gün 30 dakikalık yürüme ve basit ağırlık kaldırma, kas güçlendirici hareketler yapmalarını tavsiye etti.

Ayrıca Prof. Dr. Uyanık, yaz aylarında güneş ışığından faydalanmanın faydalı olduğunu hatırlatarak beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Kadınların menopoz dönemlerinde meme ve jinekolojik kanserlerin de sık görüldüğünü ifade eden Uyanık, menopoza geçiş ve menopoz sonrası dönemin sağlıkla geçirilebilmesi için kadınların yılda bir kez sağlık kontrollerini yaptırması gerektiğinin altını çizdi.

Müzeyyen Uyanık, menopoz döneminde kadınların meme kanseri açısından mamografi, rahim ve rahim ağzı kanserleri açısından jinekolojik ultrasonografinin yapılmasını ve smear taraması yapılmasının çok önemli olduğunu vurguladı.

aw103680-02-1.jpg

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.