Bu alışkanlıklar zihni genç tutuyor'Alzheimerı önleyen liste...'

Bu alışkanlıklar zihni genç tutuyor'Alzheimerı önleyen liste...'
Yaşam rutininize dahil ettiğiniz bu alışkanlıklar sağlığınız için kritik önem taşıyor. Alzheimer riskinin önüne geçiyor.

Alzheimer tıbbı litaratürde ‘‘Beyin hücrelerinin zamanla ölümüne bağlı olarak hafıza kaybı, bunama (demans) ve genel anlamda bilişsel fonksiyonların azalması şekilnde gelişen tıbbi durum’’ olarak tanımlanıyor. Yaşın ilerlemesiyle birlikte ortaya çıkabildiği gibi orta yaşlarda da görüldüğünü kanıtlayan çalışmalar mevcut. Yaşın ilerlemesi birçok hastalığı beraberinde getirdiğinden özellikle gençlik dönemlerinde beslenme ve yaşam alışkanlıklarının düzenlenmesi önem arz ediyor. Yoğun iş yaşantısından dolayı mental ve fiziksel sağlığıyla yeterince ilgilenemeyen kişilerde yaşın ilerlediği, beslenmeyi ve yaşam rutinini düzenlemek daha da zorlaşıyor. Konuya ilişkin uzman uyarılarını dikkate almak gerekiyor.

OMEGA-3 İÇEREN BESİN TÜKETİN

Uzmanların ifade ettiğine göre ; “Omega-3 yağ asitleri gibi besinler beyin sağlığı için önemli arz ediyor. Omega-3 yağ asitleri alımının yeterli ve dengeli olabilmesi için ceviz, keten tohumu, chia tohumu, soya, uskumru, somon, morina balığı, istiridye, ıspanak gibi besinler tüketebilirsiniz.

İŞLENMİŞ GIDADAN UZAK DURUN

Öte yandan "Aşırı şeker ve işlenmiş gıdalardan uzak durmanız gerektiği de sıklıkla altı çizilen diğer hususlardan biri olarak biliniyor. Yapılan çalışmalar Antioksidanlar açısından zengin meyve ve sebzeler ve kuruyemiş tüketiminin oksidatif strese karşı beyni koruduğunu kanıtlıyor.

UYKUSUZ KALMAYIN

Litaratürde yer alan çalışmalara göre “Uyku, beyni dinlendirerek dinç kalmasını sağlar ve zihinsel ve duygusal denge için hayati önem taşımakla birlikte yeterli uyku almak, zihinsel ve duygusal sağlığı destekliyor.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.