Yeni Covid varyantı için alarm verildi ‘Hızla yayılıyor’

Yeni Covid varyantı için alarm verildi ‘Hızla yayılıyor’
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) nüfus yoğunluğu fazla olan ülkelerde JN.1 adlı yeni bir koronavirüs varyantının yayıldığını duyurdu.

BBC’nin haberine göre kalabalık ülkelerde hızla yayıldığı tespit edilen Covid varyantı Omicron’un alt varyantı JN.1, Dünya Sağlık Örgütü’nün radarına takıldı. Yeni koronavirüs varyantı DSÖ tarafından ‘dikkate alınması gereken varyant’ kategorisine girdi.

YENİ SALGIN ENDİŞESİNE NEDEN OLDU

Nüfus yoğunluğunun fazla olduğu kalabalık şehirleri bulunan ABD, Çin ve Hindistan’da yayılmaya başlayan JN.1 varyantı yetkilileri tedirgin etti. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ-WHO) şu an için riskin düşük olduğunu ifade etse de varyantın hızla yayıldığını da vurguladı. Mevcut aşıların koruma sağladığını söyleyen DSÖ, bu kış yaşanacak koronavirüs ve diğer enfeksiyon artışlarına karşı uyarıda bulundu.

kovid1.jpg

DÜNYADA BASKIN OMİCRON’UN YERİNİ Mİ ALACAK?

Özellikle Kuzey Yarım Küre’de artış gösteren grip, solunum sinsityal virüsü (RSV) ve çocukluk çağı pnömonisi gibi solunum yolu enfeksiyonlarına karşı dikkatli olunması gerekiyor.

Koronavirüs zamanla değişime uğrayarak yeni varyantları meydana çıkarıyor. Son dönemde tüm dünyayı etkisi altında tutan varyant ise Omicron varyantı olmuştu. Baskın varyant Omicron sonrası JN.1 varyantı da endişeye neden olup DSÖ tarafından dikkate alınması gereken varyant kategorisine alındı. Uzmanlar henüz ciddi tehlikeye neden olmayan varyanta karşı uyardı.

kovid2.jpg

DSÖ risk değerlendirmesi yaparak, "Bu varyantın, özellikle kış mevsimine giren ülkelerde diğer viral ve bakteriyel enfeksiyonlardaki artışın yanı sıra koronavirüs vakalarında artışa neden olabileceği öngörülüyor" ifadeleri kullanıldı.

POZİTİF VAKALARIN YÜZDE 7’Sİ JN.1

ABD Hastalık Önleme Merkezine göre JN.1 varyantı, en hızlı yayılan varyant olarak kayıtlara geçti. Vakaların yüzde 15 ila 29’unda görülen varyant tedirginliğe neden oluyor.

İngiltere Sağlık Güvenliği Ajansına göre ise analizi gerçekleştirilen pozitif vakaların yaklaşık yüzde 7’si JN.1 varyantı olarak tespit edildi.

DSÖ’ye göre bu varyantın koronavirüs aşılarının oluşturduğu bağışıklığın ne kadarını aşabildiği henüz net bir şekilde ortaya konmadı. Ancak uzmanlar korunmaya devam etme konusunda uyarılarını yapıyor.

kovid3.jpg

DSÖ ENFEKSİYONLARI ÖNLEMEK İÇİN ŞUNLARI ÖNERİYOR

  • Kalabalık ve kapalı yerlerde maske kullanın
  • Öksürdüğünüzde ve hapşırdığınızda ağzınızı kolunuzla kapatın
  • Ellerinizi düzenli olarak yıkayın
  • Özellikle riskli kategoride bulunanlar, güncel koronavirüs ve grip aşılarını yaptırmalı
  • Covid belirtisi bulunanlar test yaptırmalı.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.