Gaz şikayetini yok eden 9 süper yöntem 'Her an kıvranıyorsanız sebebi bu olabilir'

Gaz şikayetini yok eden 9 süper yöntem 'Her an kıvranıyorsanız sebebi bu olabilir'
Kıvrandıran gaz ve şişkinlik problemini şıp diye giderecek yöntemleri uygulayarak hafifleyebilirsiniz.

Gaz ve şişkinlik şikayetleri, midenin yiyeceklere karşı aşırı hassasiyet göstermesiyle alakalıdır. Sindirim sisteminin baş aktörü olan mide ile iyi geçinen yiyecekler tüketmek gaz şikayetlerinin azalmasına neden oluyor. Aynı zamanda yapılmaması gerekenleri bilmek, rahatsızlık veren gaz ve şişkinlik problemlerinin önüne geçiyor. Peki, şişkinliğe yatkın vücudunuz varsa neler yapmalısınız? Gaz problemi olanlar neler yapmalı?

gaz3.jpg

Sağlıklı bir insanın günde birkaç kere gaz şikayeti çekmesi ve gaz çıkarması normaldir. Bu yaşamanın bir parçasıdır. Böylece beden kendini dışkılamaya da hazırlar. Ancak aşırıya giden bir gaz problemi olanlar ne yapmalı bilirlerse bu durumu normale çekebilirler. Aksi takdirde şikayetler kişinin yaşamını olumsuz yönde etkiler. En kuvvetli gaz giderici yöntemleri arayanlar ve aşırı gaz nedenleri konusunda bilgilenmek isteyenler için konunun detaylarını verelim.

gaz2.jpg

SÜREKLİ GAZ ÇIKARMAK NEYİN BELİRTİSİ?

Gaz ve şişkinlik problemi yaşayanların belirli bir hastalığı olabileceği gibi, yiyeceklere dikkat etmemek ve midenize dokunabilecek yiyecekleri sıklıkla tüketmeniz de gaz şikayetlerinizin artmasına neden olur. Böylece kendinizi ‘sürekli gaz çıkarıyor’ gibi hissetmeniz doğal olur.

Gaz şikayetlerinin fazla yaşandığı durumlardan biri huzursuz bağırsak sendromudur. İrritabl bağırsak sendromu (İBS) olarak da adlandırılan bu durum, kişilerin kendilerine dokunan yiyecekleri bilmemesi ve bunları tüketmesi sonucu ortaya çıkar. Kesin nedeni henüz bilinmeyen bu rahatsızlık sindirim problemleriyle karakterize olur. Sürekli gaz çıkarmak ve şişkinlik yaşamak bu yüzden olabilir.

gaz1.jpg

Bu durumda, huzursuz bağırsak sendromundan da şüpheleniyorsanız, bağırsaklarda gaz nasıl giderilir diye merak ediyorsanız, yediklerinize dikkat edip nelerin size daha fazla dokunduğunu bilerek bu duruma çözüm bulabilirsiniz. Bu yiyeceklerden uzak durarak veya tüketmek için belirli miktarları aşmamak sorunu azaltabilir.

GAZ PROBLEMİ OLANLAR NE YAPMALI?

Gaz problemi yaşayanlar ve şişkinlikten kurtulamayanlar için yapılması gereken birkaç önemli hamle var.

Temelde şunlara dikkat etmelisiniz:

AZ YAĞLI VE KÜÇÜK PORSİYONLARLA BESLENMEK

Büyük porsiyonlar yerine az az ve sık sık yemek, az yağlı yiyecekleri tercih etmek mideyi ve sindirim sistemini yormaz. Aşırı yağlı yediğinizde midede oluşan basınç, böylelikle önlenir ve gaz şikayetlerinizi azalır.

HAVA YUTMAKTAN KAÇINMAK

Gün içerisinde farkında olmadan defalarca hava yutabiliriz. Örneğin çok hızlı yemek yerseniz, yemek yerken konuşursanız, çok fazla sigara tüketirseniz, sakız çiğnerseniz, sürekli derin iç çekerseniz hava yutma olasılığınız artar. Bu durum midede daha sonra şişkinlik yapacak bir gaz problemine neden olabilir. Aşırı gaz nedenleri arasında en önemlisi budur.

LAKTOZSUZ ÜRÜNLER TÜKETİN

Bağırsaklarda gaz nasıl giderilir diye merak edenler için bu öneri de altın değerinde olacak. Gaz şikayetlerinizi bir süre gözlemleyin ve laktoza karşı duyarlı olup olmadığınızı anlayın. Eğer laktoz intoleransına dikkat etmezseniz, laktoz içeren ürünleri mesela süt ürünlerini tüketirseniz gaz şikayetleriniz, ishal gibi problemleriniz artabilir.

BİTKİ ÇAYLARI İÇİN

Nane çayı, rezene çayı, papatya çayı gibi bitki çayları mideyi ve sindirimi rahatlatarak gaz sancılarını azaltır.

EGZERSİZ VE YÜRÜYÜŞ YAPIN

Bağırsak hareketlerini olumlu yönde etkileyecek beden hareketleri gaz şikayetlerinizin önüne geçer. Yemeklerden 2 saat sonra yürüyüş yapmak sindiriminizi bir hayli rahatlatır. Ayrıca hafif egzersizler gazın bağırsaklardan daha hızlı atılmasına ve şişkinliğin önlenmesine yardımcı olur.

LİFLİ GIDALARI VE SEBZE-MEYVEYİ AŞIRI TÜKETMEKTEN KAÇININ

Sindirim sistemi için mutlaka tüketilmesi gereken lifli gıdalarda aşırıya kaçarsanız bağırsak hareketlerinizi olumsuz yönde etkileyebilirsiniz. Bu yüzden kontrollü davranın, lifli gıdaları yavaş yavaş artırın ve kararında tüketin.

gaz4.jpg

ŞEKERLİ VE PAKETLİ YİYECEKLERİ AZALTIN

Son dönemlerde sık sık tüketilen paketli gıdalar, aşırı şekerli yiyecekler gaz problemlerini artırır. Bunun nedeni bağırsak florasını bozmalarıdır. Bu yiyecekleri mümkün olduğunca azaltın. Aşırı gaz nedenleri arasında en çok dikkat etmemiz gereken de bu durumdur.

YİYECEKLERİN ETKİLERİNİ GÖZLEMLEYİN

Bazı yiyecekler genellikle gaz şikayetlerini artırırken, bu durum kişiden kişiye değişebilir. Kimi insan brokoli, lahana, mercimek gibi yiyecekleri sık tükettiğinde gaz şikayeti yaşarken kimisi hamur işleri tükettiğinde sancıları artar. Bunu gözlemlemek için diyet günlüğü tutmalı, hangi yiyeceğin daha fazla gaz yaptığını anlamalısınız. Böylece uzak durmanız gerekenler listesi yapabilirsiniz.

EN KUVVETLİ GAZ GİDERİCİ YÖNTEM NEDİR?

Tüm bunları deniyorum yine de gaz ve şişkinlik probleminden kurtulamıyorum diyenler için en kuvvetli gaz giderici yöntemlerden sayılan karbonatlı su tüketimi öneriliyor.

Gaz sancılarını tüketmenin en iyi yolu olarak görülen vücudun alkali olması için bir bardak ılık suya bir çay kaşığı karbonat koyup karıştırarak tüketmelisiniz. Mide asidini nötralize eden bu yöntemle gaz şikayetlerinizin azaldığını gözlemleyebilirsiniz.

Tüm bu yöntemlerin yanı sıra bir doktora görünmeli, gaz şikayetlerinin altında yatan kesin nedenleri öğrenmelisiniz. Doktorunuzun yapacağı testler neticesinde bir yol çizebilirsiniz.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.