Bu baharatın yararlarını az kişi biliyor Böbrek sağlığını koruyor ağız kokusunu önlüyor

Bu baharatın yararlarını az kişi biliyor  Böbrek sağlığını koruyor ağız kokusunu önlüyor
Böbrek dostu ‘kara kekik’ olarak bilinen zahter, kahvaltı sofralarından yemek tabaklarına kadar her yerde kullanılabiliyor.

Kekiğe benzerliğiyle bilinen ve kara kekik de denilen zahter baharat karışımı, harika bir sağlık deposu. Bu bitki, uzmanlar tarafından da mutlaka tüketilmesi gereken baharatlardan sayılıyor. Öyleyse zahterin faydaları neler? Bu baharatı nerelerde kullanabilirsiniz?

ZAHTER NEDİR? NASIL ELDE EDİLİR?

Orta Doğu ve Akdeniz bölgelerinin mutfaklarına yüzyıllardır tat katan zahter baharatı, lezzetiyle olduğu kadar sağlıklı yapısıyla da dikkat çekiyor. Son dönemde uzmanlar tarafından da sıklıkla önerilen zahter aslında birçok baharatın karışımından elde ediliyor.

zahter1.jpg

Genellikle sumak, kekik, susam ve adaçayı gibi bitki ve baharatların karıştırılmasıyla elde edilen zahter, farklı bölgelerde daha değişik oranlarda hazırlanabiliyor.

ZAHTERİN FAYDALARI NELER?

Baharat çeşidi olarak tüketilen süper karışım zahter, antioksidan deposu olarak karşımıza çıkıyor. Böylece kanserden koruyucu etkileri bulunuyor.

Vitamin ve mineral açısından zengin yapısı, zahteri bir yıldız yapıyor. İçeriğindeki potasyum, magnezyum, demir, kalsiyum ve çinko sayesinde pek çok hastalığı önlüyor.

zahter2.jpg

Zahter baharatı ayrıca sindirimi kolaylaştırıyor, kan basıncını düşürüyor, bağışıklığı görünmez çelik ağ gibi güçlendiriyor. Üst solunum yollarına iyi gelmesi öksürüğü azaltması anlamına geliyor. Bunun için çayını yapıp içebilirsiniz.

Zahterin en iyi özelliklerinden biri de böbrek sağlığını korumasıdır. Sağlıklı böbrekler için sofranızdan zahteri eksik etmemelisiniz. Ayrıca kötü kolesterolü düşürdüğü de biliniyor. Tüm bu etkilerinin yanında ağız kokusunu giderdiği de söyleniyor.

zahter3.jpg

ZAHTER NERELERDE KULLANILIR?

Faydalı diye zahteri sofralarınıza dahil etmeden önce herhangi bir baharata karşı alerjiniz olup olmadığını anlamalı, gerekirse doktorunuza danışmalısınız.

Zahter baharatını kullanabileceğiniz birkaç yer bulunuyor. Et ve tavuk yemeklerine harika bir tat kattığı için buralarda sıklıkla kullanılıyor. Bunun dışında sosların içinde kullanılabiliyor.

zahter4.jpg

Zahteri kahvaltı sofralarında kullananların sayısı da bir hayli fazladır. Ekmeğin üzerine ekleyerek tüketebilirsiniz.

Yemeklere zahter katmak isteyenler için sebze yemekleri harika bir seçenek olur. Bu tür yemeklere zahter bitki karışımı çok iyi yakışıyor.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.