Bakan ‘ücretsiz olacak’ demişti hastanesinde bile paralı ‘Asgari ücrete yaklaştı’

Bakan ‘ücretsiz olacak’ demişti hastanesinde bile paralı ‘Asgari ücrete yaklaştı’
Kadın sağlığı açısından yaptırılması gereken HPV aşısı ile ilgili şoke eden iddia eczacılardan geldi: “Bakan Koca’nın hastanesinde parayla satılıyor.”

Kadınların sağlığı için önemli olan ve yaptırıldığında kanser riskine karşı koruyan HPV aşısı neredeyse asgari ücrete yaklaşan fiyatıyla her kadının erişebileceği bir aşı olmaktan çıkıyor. Ancak uzmanlar her kadının yaptırması gerektiğini söylüyor.

İnsan Papilloma virüsünün yol açtığı enfeksiyondan korunmayı sağlayan, rahim ağzı kanseri gibi kanser türlerine yakalanma riskinden koruyan HPV aşısı tüm kadınların yaptırması gerektiği görüşünün hakim olduğu aşılardan biri. Ancak aşıya ulaşmak pek kolay değil.

hpv2.jpg

Türkiye’de ücretiyle yaptırılan aşı, ilaç fiyatlarının sürekli zamlanmasından nasibini aldı ve tek dozu yaklaşık 3 bin 219 TL gibi bir fiyata çıktı. Üç doz uygulanması gereken aşı toplamda 9 bin 657 TL olarak bütçeleri sarsıyor.

Ancak daha öncesinde Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yapılan açıklamada HPV aşısının ücretsiz olacağı duyurulmuştu. Konuyla ilgili herhangi bir gelişme yaşanmayınca tepkiler büyüdü.

BİRÇOK ÜLKEDE ÜCRETSİZ

Yeniçağ’da yer alan habere göre, HPV aşısının ücretsiz şekilde uygulanabilmesi için dil döken eczacılar ve sağlık çalışanlar, pek çok ülkede bu aşının ücretsiz uygulandığını söylüyor. Ücretsiz yapılması istenen dönemde 695 TL’den satılan ilacın zamlarla birlikte artık 3 bin 200 TL’yi bulduğu ifade ediliyor.

hpv1.jpg

Libya, Birleşik Arap Emirlikleri, Nijerya, Surinam, Özbekistan, Tanzanya gibi ülkelerde ücretsiz uygulanan aşının Türkiye’de de ücretsiz bir şekilde yaptırılması bekleniyor. Ancak eczacılara göre 3 dozu asgari ücrete yaklaşan ilaca vatandaşın ulaşması çok zor.

Ayrıca ulaşılması zor olan HPV aşısıyla ilgili eczacılar tarafından dile getirilen çarpıcı iddia ise Bakan Koca’nın hastanesinde aşıdan para kazanıldığı yönünde oldu. HPV aşısının Sağlık Bakanı Koca’nın özel hastanesinde satıldığı ve bu aşıdan para kazanıldığı iddia edildi.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.