Asgari ücrette net rakam belli oluyor 'Yüzde 40,50,55... oranlarını unutun'

Asgari ücrette net rakam belli oluyor 'Yüzde 40,50,55... oranlarını unutun'
Asgari ücret zam mesaisi devam ediyor. Ne kadar olacak? Yüzde kaç zam yapılacak?

Asgari ücret mesaisi devam ediyor. 2023 net asgari ücret rakamı 11.402, brüt asgari ücret ise 13.414,50 TL.

Yeni asgari ücretin enflasyon altında olmayacağını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından bir çok kez dile getirildi.

Asgari ücret zam oranları ile ilgili çok fazla görüş ve rakam öngörülürken yüzde 40-50 aralığında şekil almasına neredeyse kesin gözüyle bakılıyor.

Asgari ücret 2. Toplantısı 18 Aralık’ta gerçekleşti şimdi gözler 3. Toplantıda.

emekli-4-kopya.jpg

ASGARİ ÜCRET 3. TOPLANTISI NE ZAMAN?

TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar ikinci asgari ücret toplantısı ardından açıklamalarda bulundu. Yaptığı açıklamada; ‘’Bizleri takip edin, bu hafta içinde inşallah bir araya gelerek işin sonucuna gidilmesini düşünüyoruz” dedi.

Üçüncü toplantının önemi asgari ücret belirlenme açısından çok önemli çünkü ilk somut rakam masaya gelecek. Asgari ücret belirlenirken işverenin aklındaki rakamın paylaşılacağı belirtildi.

Asgari ücret 4. Toplantıda ise alınan kararlar Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayına sunulacak ve asgari ücret net rakamı belli olacak.

asgari-ucret-44.jpg

2024 ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK?

SGK Uzmanı Özgür Kaya konuyla ilgili “Takvim bir taraftan sıkışmaya başladı. Şu an Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde bütçe görüşmeleri hızlı bir şekilde devam ediyor.

Diyerek konuşmasına şu şekilde devam etti;

Bütçe görüşmelerinin akabinde de asgari ücretin belirlenmesi ve son Bakanlar Kurulu toplantısının arkasından ya da sonucunda Sayın cumhurbaşkanının bu rakamı telafuz etmesini bekliyoruz” dedi.

2019-minimum-wage-amount-is-announced.jpg

Zam oranlarına ilişkin ise yüzde 38 olması beklenen yılsonu enflasyon tahminini hatırlatan uzman isim, “Yüzde 40’ı konuşmayacağız bile peki neyi konuşacağız? Yüzde 45’i, yüzde 48’i konuşacağız. Burada yüzde 38'lik bir enflasyon rakamı var. Hükümetin refah payı diye adlandırdığımız yüzde 10’a yakın ilave zam eklemesi söz konusu olacak, yüzde 48’e yükselecek. Bu yüzden en az yüzde 45’ten başlayan bir oran bekliyoruz” şeklinde değerlendirmede bulundu.

YÜZDE 50 ÜZERİ BÜYÜK SÜRPRİZ OLUR

Senaryolar arasında yüzde 50’nin üzerinde zam oranlarının da olduğunu söyleyen SGK Uzmanı Kaya, “Yüzde 50 üzeri olmaz. Olursa da çok sürpriz olur. Neden sürpriz olur? Çünkü hükümetin enflasyon hedeflerine, 2023'teki gerçekleşen enflasyona bakıyoruz. Diyerek sözlerine şu cümlelerle sonlandırdı;

Göstergelere baktığımızda eğer biz yüzde 50’nin üzerine çıkarsak enflasyonla mücadele noktasındaki hedefimizde sapma yaratma ihtimali daha yüksek olacaktır” diye konuştu.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.