SGK uzmanı kara haberi canlı yayında verdi 'Asgari ücretteki net rakamı açıkladı'

SGK uzmanı kara haberi canlı yayında verdi 'Asgari ücretteki net rakamı açıkladı'
Milyonlarca vatandaşın gözü yıl sonu uygulanacak asgari ücret zammına çevrildi. SGK Uzmanı son detayları açıkladı.

Sosyal Güvenlik Uzmanı Serdar Aday, Pazartesi günü toplanacak olan asgari ücret tespit komisyonuna ilişkin analizini ve net rakamını duyurdu.

Milyonlarca emekçi vatandaşın gözü yeni yılda yapılacak olan asgari ücret zammına çevrildi. İlk toplantısını 11 Aralık Pazartesi gerçekleştiren Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 18 Aralık Pazartesi günü Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ev sahipliğinde başlayacak.

asgari.jpg

Toplantıda işçi tarafını temsilen 5 kişilik heyete TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar, işveren tarafını temsilen 5 kişilik heyete TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç, 5 kişilik hükümet heyetinde Çalışma Genel Müdürü Mehmet Baş bulunacak.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) temsilcilerinin enflasyon, alım gücü ve istihdam başta olmak üzere ekonomik veri ve raporları toplantıda sunması bekleniyor. Toplantıda, taraflar ara zam rakamına dair pazarlıklar yapacak.

para-14.jpg

Pek çok vatandaş ise pazarlıkta çıkacak zamma odaklandı. Sosyal Güvenlik Uzmanı Serdar Aday ise Sözcü TV'deki canlı yayında toplantılara dair analizini ve asgari ücretteki net rakamı açıkladı.

TOPLANTILARA İLİŞKİN ANALİZİNİ PAYLAŞTI

Serdar Aday, milyonlarca vatandaşın gözünün Pazartesi toplantıda olacağını belirtirken, Pazartesi günü fiyat dengesiyle alakalı yapılacak bir ön analiz yapılacağını açıkladı. Aday, muhtemelen ondan sonrasındaki toplantıya artık rakamların konuşulacağını belirtti.

Yılda bir kez zam yapılacağından dolayı beklentinin normalin daha da üstüne çıktığını vurgulayan Aday, oluşacak birkaç senaryoyu paylaştı. İlk olarak yılda bir kez zam yapılması nedeniyle yılbaşı itibariyle ciddi bir asgari ücret artışının meydana geleceğini söyleyen Aday, diğer senaryoda Mehmet Şimşek'in ‘bundan sonra asgari ücretin bir sonraki yılın beklenen enflasyon üzerinden zam yapacağız’ söylemi nedeniyle 2024'te asgari ücret beklentisinin Merkez Bankası ve maliye tarafından yüzde 36 civarında zam yapılacağını söyledi. Aday, “Burada zam oranının yaklaşık olarak 16 bin ila 17 bin TL olacak diyen de var. Hatta 20 bin TL telaffuz eden de oldu. Ben 20 bin tutarına çıkacağını hiç tahmin etmiyorum.” dedi.

para-41-001.jpg

Aday, açlık sınırının 14 bin TL’ye dayandığı bugünlerde 16,17 ve 18 bin TL zam yapılsa da bir önemi olmayacağının altını çizdi. Asgari ücretlinin zam fiyatını 1 Şubat'tan itibaren alacağına değinen Aday, işçinin daha o parayı alamadan marketten pazara, yeme içmeden doğalgaza ve elektriğe kadar aynı oranın yüzde 70'i 80'i civarında bir zam geleceğini vurguladı.

İlgili Haberler
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum