Asgari ücrette ikinci toplantı bugün yapılacak 'Zam oranı ne olacak'

Asgari ücrette ikinci toplantı bugün yapılacak 'Zam oranı ne olacak'
Kamuoyunun gündeminde yer alan asgari ücret konusu oldukça merak ediliyor. 2024 asgari ücret rakamını belirlemek için masaya oturan tarafların bugün rakam sunması bekleniyor.

Milyonların için hayati öneme sahip asgari ücret görüşmelerinde ikinci kısım görüşmeler bugün başlıyor. Tarafların masaya koydukları rakamlarda netleşmeye başlıyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ev sahipliğinde, 11 Aralık'ta ilk toplantısı yapıldı. Asgari Ücret Tespit Komisyonu, ikinci toplantısı bugün gerçekleştirecek.

Merakla beklenen bu toplantıda, temel ekonomik veriler masaya yatırılacak.

Asgari ücret görüşmelerinde ekonomik veriler masaya yatırılacak

Toplantıda, Hazine ve Maliye ile Ticaret bakanlıkları ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) temsilcilerinin ekonomik veri ve raporları komisyonla paylaşması bekleniyor.

4 İŞÇİ GEÇİM ŞARTLARINI ANLATTI

İlk kez 4 işçinin birden yer aldığı ilk toplantının açılış konuşmasını yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, hükümet olarak hakem rolü üstlenerek, işçi ve işverenlerin mutabakatıyla yeni asgari ücret rakamını tespit etmeyi hedeflediklerini ifade edildi.

Daha sonra söz alan Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol da süreci dengeli bir rakam ve mutabakatla tamamlama arzusunda olduklarını söyledi.

Asgari ücrette zam pazarlığı başlıyor! (İşte olası zam oranlarına göre yeni asgari ücret hesaplaması) - Son Dakika Ekonomi Haberleri | Ntv Para

TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar, enflasyon verilerine yönelik eleştirilerde bulundu. Ağar, yeni asgari ücretin işçilerin ve toplumun beklentilerine uygun olmasını istedi.

ASGARİ ÜCRET NASIL BELİRLENİYOR?

Asgari ücretin belirlenmesinde yasa gereği işçi, işveren ve hükümetten beşer temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu karar veriyor.

Komisyon, yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında aralık ayında belli tarihlerde toplanıyor.

Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.

Asgari ücrette masadaki rakam basına düştü: İşte yeni asgari ücret - Medyabar

ASGARİ ÜCRET NET 11 BİN 402 LİRA

Asgari ücret halen ne 11 bin 402 lira olarak uygulanıyor.

Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 15 bin 762 lira 4 kuruş. Bunun 13 bin 414 lira 50 kuruşunu brüt asgari ücret, 2 bin 79 lira 25 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 268 lira 29 kuruşunu işveren işsizlik sigorta primi oluşturuyor.

İşte zam oranlarına göre asgari ücretin ulaşabileceği rakamlar

Yüzde 35’lik zamda asgari ücret 15 bin 392 lira

Yüzde 40’lık zamda 15 bin 962 lira

Yüzde 45’lik zamda 16 bin 532 lira

Yüzde 50’lik zamda 17 bin 103 lira

Yüzde 55’lik zamda ise 17 bin 673 lira olacak

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.