'Can sıkıntısından kursa başladılar' Şimdi asgari ücretten fazla kazanıyorlar

'Can sıkıntısından kursa başladılar' Şimdi asgari ücretten fazla kazanıyorlar
Samsun’da evde oturmaktan sıkılan kadınlar, kursta öğrendikleri amigurumi (örgü) bebek yapımı sayesinde ayda 10-15 bin TL arasında para kazandıklarını açıkladı.

Samsun Büyükşehir Belediyesi Aile Yaşam Merkezlerinde Halk Eğitim Merkezleri işbirliği ile çeşitli kurslarda eğitim veriliyor. Bu kurslara katılan ev hanımları sosyalleşmenin yanı sıra meslek öğrenip, aile bütçelerine de katkı oluyorlar. Bugüne kadar 300’e yakın kadının amigurumi bebek yapımını öğrendiği kursta şu an eğitim alan 35 kadın 30 TL’ye satın aldıkları ipleri amigurumi bebeğe dönüştürerek en az 300 TL’ye satıyor. Kursiyer kadınlar, iyi konsantre oldukları dönemlerde yeteri kadar örgü yaptıklarında ayda 15 bin TL civarında kazanç sağladıklarını dile getirdiler.

aw102081-01.jpgKurstaki eğitimlerin ardından kadınların 1 hafta içinde tüm bebekleri yapabilir duruma gelebileceğini ifade eden İlkadım Halk Eğitim Merkezi el sanatları eğitmeni Şahsenem Demirci, “Kursta kadınlarımıza amigurumi bebek yapımını öğretiyoruz. Burada sosyalleşmenin yanı sıra hoş vakit geçirip, kazanç imkanı buluyoruz. Üretilen bebekler belediyemiz marifetiyle kurulan sergilerde satışa sunuluyor. Ev ekonomilerine katkı noktasında aile yaşam merkezleri çok önemli bir rol oynadı. Hanımların üretmesi için güzel bir ortam oluştu.

aw102081-06.jpgBu dönem 35 amigurumi öğrencisi var. Öğrenciler 1 hafta içinde tüm terimleri öğrendikten sonra önlerine gelen her örneği yapabilme seviyesine ulaşıyor. Bunun yanı sıra kendi istedikleri şekli de verebiliyor. Küçük bir bebek 1-2 saatte yapılabilirken, büyük bir ürün de 1 günde yapılabiliyorlar. Kursiyerlerimiz yaptıkları bebekler için internetten de talep topluyor. Belediye sergilerinde ürün satabiliyorlar. Kursiyerlerimiz ürettikleri bebeklerinin karşılığını ürünlerini satınca misliyle geri alıyor” diye konuştu.

aw102081-02.jpgYaptığı bebekler sayesinde ayda asgari ücretten daha fazlasını kazandığını dile getiren kursiyer Hava Yiğit, “1 gün süren de 1 hafta süren ürünler de var. Amigurumi becerimizi maddiyata geçirmeyi de başardık. Kazanç sağlayabiliyoruz. Çevremizdeki birçok kadını bu işi yapmaya davet ediyoruz. Para kazanmak isteyenler en ufak bir ipten birçok ürün çıkartarak nakit sıkıntısını çözebilir. Bu işte verilen emeğin karşılığı para kazanılabiliyorlar." dedi.

aw102081-03.jpgHavva Yiğit konuşmasının devamında aylık ortalama 15 bin TL kazandığını belirterek; Biz bunları bebek olarak da anahtarlık olarak da yapıp satıyoruz. Amigurumi yapmak ayrıca çok zevkli bir iş. Ayda ortalama 15 bin TL para kazanıyorum. Evde oturmaktansa kadınlarımızı üretime davet ediyoruz” ifadelerinde bulundu.

aw102081-04.jpgMahalledeki kadınların bebekleri görmek için kendisine ziyarete geldiğini dile getiren kursiyer Beyhan Çömez, “İlk günkü eğitimin ardından bebek yapmayı öğrendim. Kursa geldiğim için de çok mutluyum. Sabahları uyuyamıyorum. Erkenden ev işlerini yapıp, amigurumi kursuna geliyorum. Mahallemdeki tüm kadınlar bebeklerimi görmek için bana gelmeye başladı. Arkadaşlarım da amigurumi kursuna gelmek istiyorlar. Şu anda kendi çocuklarıma ve akrabalarıma bebek yapıyorum. Onların siparişlerini bitirince yapmaya devam edeceğim” şeklinde ifade etti.


İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.