İslam Memiş altında en kazançlı noktayı açıkladı 'Ucuza altın almak isteyenler dikkat'

İslam Memiş altında en kazançlı noktayı açıkladı 'Ucuza altın almak isteyenler dikkat'
ABD Merkez Bankası FED'in 2024 yılı için faiz indirimine gideceği haberleri gelmeye başlamışken, altın fiyatlarında da yükselişi beraberinde getirdi.

Altın alım ve satımında büyük farklar oluşması banka ile de kuyumcu arasında da farkların oluşmasına sebep oluyor.

Son dönemlerde yükselişe çeken altın fiyatları, yatırımcısının yüzünü güldürürken, altının yükseliş beklentisi içinde olanlar alım tarafına geçmiş durumda.

ekran-goruntusu-2023-12-20-100151.png2022 yılından bu yana gram altın yüzde 75 oranında kazandırmış oldu. Yatırım araçları olarak görülen gram altında beklenti 2024 yılı itibariyle de daha da yükselmesi.

KAPALIÇARŞI VE BANKA FİYATLARINA DİKKAT

Altın fiyatları, altın ithalatına kota ve yasak getirilmesiyle birlikte değişim göstermeye başladı. Kapalıçarşı’da daha uygun fiyata satılan altın bankalarda daha düşük fiyattan satışa sunuldu. Bankalarda ucuz gibi görünse de alış ve satış marjları arasındaki uçurum kazanca geçmek için uzun süre kalabiliyor. Altın konusunda uzman kişiler Kapalıçarşı’da alış ve satış arasındaki marjın 4-5 lira olduğunu bankalarda bunun 60-70 lira civarında olduğunu bildirdi.

ekran-goruntusu-2023-12-20-100205.png60 BİN LİRA ZARAR

Bankalarda altın fiyatı alış 1870 lira, satış ise 1930 liralar seviyesinde seyretti. Alış ve satış arasındaki fark bankalarda 60 lira fark ile kapattı. Başka bir deyişle bankadan 1 kilo altını almak için 1 milyon 930 bin lira tutuyor. Satışta ise bu kadar 1 kilo altın için 1 milyon 870 TL oluyor. Kısa vadede al-sat yapılması durumunda zarar 60 bin lira olmuş oluyor. Bankayla pazarlık olmadığı için zarar net olarak hesaba yatıyor.

Kapalıçarşı'da ise fiyat 1960 lira alış, 1964 lira satış gerçekleşiyor. Kapalıçarşı'dan alınan altındaki marj aralığı sadece 4 lira olmuş oldu. Kapalıçarşı fiyatından fiziki olarak 1 kilo altın alındığında 1 milyon 964 bin lira ödenirken satarken 1 milyon 960 bin liradan alınıyor. Böylece sadece 4 bin lira zarar oluşmuş oluyor. Kuyumcu ile pazarlık söz konusu olduğundan bu zara daha da düşebiliyor.

KAPALIÇARŞI'DAN KISA SÜRE DE KÂR

Kapalıçarşı'da fiyat yüksek gibi görünse de alım ve satım aralığındaki marjın darlığından dolayı zarar etme ihtimali düşük oluyor. Bankadan alınan altının 60 lira artmasını bekledikten sonra kâr elde edebilecekken Kapalıçarşı'dan alınan altınla kısa sürede kâr edilebiliyor.

ALTIN İTHALATINA KOTA VE YASAK

Geçtiğimiz Ağustos ayında Cumhurbaşkanlığı kararıyla bazı mücevher ve kuyum ürünlerinin ithalatına yüzde 20 oranında ek mali yükümlülük geldi. Bundan dolayı altının kilosuna yaklaşık 2000 dolar daha ek vergi de gelmiş oldu. Şu anki fiyatlarla ortalama olarak 60 lira seviyesinde gram altın olması gereken fiyattan daha yüksek satılıyor.

“ÇARŞIDAN ALINAN ALTINDA VATANDAŞ KAZANÇLI ÇIKACAKTIR”

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, bankalardan alınan altın ile vatandaşın zarar edebileceğini dile getirdi ve konuşmasının devamında;

"Kuyumcular fiziki olarak altını verirken bankalar fiziki altın vermiyorlar. Kaydi olarak bu altın uluslararası piyasa değeri olarak bankalarda ilan ediliyor. Binde 2 vergisi var, üzerine bir de her bankanın kendine göre komisyonu ekleniyor. Kapalıçarşı’da altın milyemine göre değerlendiriliyor. 995 milyem ve 999.9 milyeme göre Kapalıçarşı fiyatları değişiyor.

Aradaki farkın nedeni algı yönetiminden kaynaklanıyor. Vatandaş ekrana baktığı zaman düşük, çarşıya geldiğinde onun öyle olmadığını görüyor. Çarşı fiyatından alınan ve satılan altından vatandaş kazançlı çıkacaktır. Bankadan alınan ya da satılan altında ise vatandaş zarar edebilir." diye konuştu.

ekran-goruntusu-2023-12-20-100135.png"MAKASIN AÇILMASINA SEBEP BANKALAR"

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, altında makasın açılmasına sebep bankaların alışı düşük tuttuğunu söyleyerek; "Altın neden alınır, elinize 100 bin lira geçti, hemen tasarruf planlıyorsunuz, 1 yıl duracak diyorsunuz. Bankadan daha uygun aldınız, 5 gün sonra bir ihtiyacınız oldu, hastalandınız, karşınıza bir fırsat çıktı, satmak istediğinizde bankadan aldıysanız zarar edersiniz, ancak Kapalıçarşı fiyatından aldıysanız makas 4-5 lira olacağı için zararınız minimize olmuş olur, kâra geçmiş olabilirsiniz.

Kur korumalı mevduattan dönüşler başladığında parasını altına çevirecek olan kişilere ucuz fiyattan altın verilsin diye bankalar altın alış fiyatlarını düşük seviyelerde tutuyor. Böylece banka 1 gram altın için 1950-1960 lira ödeyeceği yerde 1870 lira ödüyor. Makasın açılmasının sebeplerinden biri de bu oldu."
dedi.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.