Dünyada zombi geyik hastalığı patladı ‘İnsanlar için alarm verildi’ Hastalığın belirtileri neler

Dünyada zombi geyik hastalığı patladı ‘İnsanlar için alarm verildi’ Hastalığın belirtileri neler
Geçen yıl ABD’deki yüzlerce hayvanın ‘zombi geyik hastalığı’na yakalanmasının ardından bilim insanlarından uyarı geldi; insanlara da bulaşma riski var.

İndependent’te yer alan habere göre, hayvanlarda görülen ve yüzlerce hayvanın ölümüne sebep olan “zombi geyik hastalığı” bilim insanlarını harekete geçirdi.

“YAVAŞ İLERLEYEN BİR FELAKET”

Kronik zayıflama hastalığı (CWD) olan zombi geyik hastalığı bilim insanlarının felaket senaryolarını açıklamasına neden olacak seviyelere ulaştı. Uzmanlar hastalığın yavaş ilerleyen bir felaket olduğu uyarısını yaparak yayılma ihtimaline karşı hazırlık yapılması gerektiğini söyledi.

Hayvanların salyalanmasına, uyuşuk, tökezleyen ve boş bakan bir şekilde olmasına neden olan kronik zayıflama hastalığı (CWD), Wyoming eyaletinde 800 geyik, Kanada geyiği ve sığın da görüldü.

geyik2.jpg

DELİ DANA HASTALIĞI ÖRNEK GÖSTERİLDİ

Zombi geyik hastalığı uzmanların endişelerini had safhaya çıkardı. CWD araştırmacısı Dr. Cory Anderson, The Guardian'a yaptığı açıklamada daha önce Britanya'daki deli dana hastalığı salgınını örnek gösterdi. Anderson, çiftlik hayvanları üzerinden insanlara geçtiği görülen bu hastalığın bir gecede çığırından çıkmış olduğunu söyleyerek zombi geyik hastalığına karşı da uyardı.

Deli dana hastalığı nedeniyle Britanya’da 1980 ve 1990 yıllarında tam 4,4 milyon büyükbaş hayvanın kesilmiş olduğunu söyleyen Anderson, bunun sığırları enfekte eden et ve kemik tozuyla beslenmelerinden kaynaklanarak yayıldığının altını çizdi. Sığırlar için ölümcül olan hastalık, merkezi sinir sistemini enfekte ederek kontrol kaybı yaşatıyor. Ayrıca 1995’ten itibaren 178 insanın ölümü, hastalığın insan varyantıyla ilişkilendirilmişti.

geyik3.jpg

ORTADAN KALDIRILMASI SON DERECE ZOR

Alliance for Public Wildlife'a göre 2017'de, her yıl kronik zayıflama (zombi geyik) hastalığı ile enfekte olmuş 7 bin ila 15 bin hayvanın insanlar tarafından tüketildiği biliniyor.

Ayrıca sayının her yıl yüzde 20 artması bekleniyordu. Dr. Anderson, Wisconsin eyaletinde binlerce insanın muhtemelen enfekte geyik eti yediğini vurguladı.

Kronik zayıflık hastalığı (CWD) bir ortama bulaşırsa, ortadan kaldırılması son derece zor olarak biliniyor. Yüzeylerde ve toprakta bile senelerce kalabileceğini vurgulayan bilim insanları bu hastalığın dezenfektanlara, formaldehite, radyasyona ve 600 santigrat derecede yakmaya karşı dirençli olduğu tehlikesine karşı uyarıyor.

geyik1.jpg

HAYVANLARDAN İNSANLARA BULAŞAN HASTALIKLAR ARTIK DAHA ÖLDÜRÜCÜ

Zombi geyik hastalığının tehlikesinin gündeme gelmesi ABD'li biyoteknoloji şirketi Ginkgo Bioworks'un hayvanlardan insanlara geçebilen hastalıkların 2050'de 2020'ye kıyasla 12 kat daha fazla insanın canına mal olabileceği uyarısı yapmasından sonra geldi. Araştırmalar sonucunda 1963 yılından 2019 yılı arasındaki veriler incelendiğinde epidemiler, her yıl yüzde 5 oranında artarken ölüm oranları yüzde 9 oranında artış gösterdi.

Yaşanan iklim değişikliği, ormanların azalması gibi nedenlerle ilerleyen yıllarda hayvanlardan insanlara bulaşan hastalıkların daha da artacağı bekleniyor. Firma, araştırma sonuçlarına dayanarak, 2050'de 2020'ye göre 4 kat daha fazla yayılma olayına ve 12 kat daha fazla ölüme yol açmasını beklediklerini söyledi.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.