Çocukların çantalarıyla taşıdığı büyük tehlike 'Seçerken bunlara dikkat edin'

Çocukların çantalarıyla taşıdığı büyük tehlike 'Seçerken bunlara dikkat edin'
Büyüme çağındaki çocukların okul çantası kullanımlarıyla ilgili ailelerine önerilerde bulunan uzmanlar çanta seçiminden ağırlığına kadar önemli detaylar verdi.

Her gün büyük çantalarla okul yolunu tutan minik öğrencilerin omurga sağlığına dikkat etmek gerekiyor. Çantaların ağırlıkları burada önemli bir konu olduğu gibi, çanta seçimi de omurga sağlığını etkileyen faktörler arasında yer alıyor.

canta1.jpg

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Nurhan Barutçu, yanlış çanta kullanmanın çocukların omurga sağlığını bozabileceğini ve omurga eğriliğinden yürüyüş bozukluğuna kadar sorunlara neden olabileceğini açıkladı.

“ÇOCUĞUN AĞIRLIĞININ YÜZDE 15’İNİ GEÇMEMELİ”

Uzman Dr. Nurhan Barutçu, okul çantalarının ağırlığının, çocuğun ağırlığının yüzde 15’ini geçmemesi gerektiğini söyledi. Çocukların duruşunun sık sık takip edilmesi gerektiğini vurgulayan Barutçu, her iki omzun eşit olup olmadığının, kambur duruşa sahip olduğunun bu şekilde gözlemlenmesinin önemli olduğunu belirtti.

canta3.jpg

Çantanın boş ağırlığının da dolu ağırlığının da yüksek olmaması gerekiyor. Çocuğun ağırlığının yüzde 15’ini geçmemesi gereken ağırlık ilkokul çocuklarında 3-4 kilo olurken büyük çocuklarda 5-8 kilo arası olmalı.

Ağır çantaların eklem ve kas ağrılarına, omurga eğriliklerine, sırt, boyun ve bel ağrılarına, yürüyüş bozukluklarına sebep olduğunu söyleyen Barutçu, sadece ağır çantalardan kaçınmak gerektiğinin dışında doğru çanta seçimi konusunda da uyarıyor.

canta4.jpg

ÇANTA SEÇERKEN BUNLARA DİKKAT

Doğru çanta seçiminin çocuk omurga sağlığı için önemli olduğunu söyleyen Barutçu, askıları hem geniş hem de dolgulu ve yumuşak olan çantaların tercih edilmesinin kollar için gerekli olduğunun altını çizdi. İnce ve uzun çanta askılarının omuz kaslarını zedeleyebileceği gibi aynı zamanda sinirlerde ezilmelere ve buna bağlı olarak kollarda karıncalanmalara, uyuşmaya, ağrılara neden olabileceğini vurguladı.

canta2.jpg

Çocuklar için seçilecek en iyi çantaların bel yastığı ve kemeri olan çantalar olduğunu söyleyen Barutçu, bu tipteki çantaların ayakta dururken yükün daha iyi dağılmasını sağladığının altını çizdi. Aynı zamanda çantaların gevşeyen askıları sık sık kontrol edilmeli. Aksi takdirde omurgaya fazla yük binebilir.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.