O hastalığa dikkat Bunama riski oluşturabilir

O hastalığa dikkat Bunama riski oluşturabilir
Diyabetin nörolojik hastalıklara sebep olabileceğini belirten Nöroloji Uzmanı Dr. Adem Akkurt, bunama (demans) riskinin de arttığını ifade etti.

Diyabet, yani şeker hastalığı, vücudun kan şekeri seviyesini düzenleyemediği bir durumdur. Kan şekeri seviyesi çok yüksek veya çok düşük olduğunda, beyin ve sinir sistemi üzerinde olumsuz etkileri olabilir. Diyabetli kişilerde nörolojik rahatsızlıkların görülme riski artmaktadır. Bu rahatsızlıklar arasında bunama, felç, nöropati, diyabetik ayak ve otonom sinir sistemi bozuklukları sayılabilir.

how-common-is-headache-old-by-monkey-business-images-scaled.jpg

Bunama, zihinsel işlevlerin gerilemesi ve günlük yaşamı etkilemesi durumudur. Bunamanın birçok nedeni olabilir, ancak en sık görülenleri Alzheimer hastalığı ve vasküler demans'tır. Alzheimer hastalığı, beyinde anormal protein birikimleri nedeniyle nöronların ölmesine yol açan ilerleyici bir hastalıktır. Vasküler demans ise, beyne kan taşıyan damarların tıkanması veya hasar görmesi sonucu beyin dokusunun hasarlanmasıdır. Diyabetli kişilerde vasküler demans riski daha yüksektir, çünkü diyabet damar sağlığını bozabilir. Bu nedenle, diyabetli kişilerin kan şekeri seviyelerini düzenli olarak kontrol ettirmeleri ve doktor tavsiyelerine uymaları önemlidir.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.