Ardan Zentürk Suriye'deki PKK bölgesinin son hazırlığının ne olduğunu açıkladı

Ardan Zentürk Suriye'deki PKK bölgesinin son hazırlığının ne olduğunu açıkladı
Dış Haberler Uzmanı Ardan Zentürk, sosyal medya hesabından yayımladığı videoda, PKK/PYD'nin Suriye’nin kuzeydoğusunda "7 Valilik" zemininde tek bir yönetim altında, meşru bir otonom kurmaya çalıştığını ve bunun Amerika Birleşik Devletleri'nin bir manevrası olduğunu iddia etti.

Dış Haberler Uzmanı Ardan Zentürk, dün kendi Youtube kanalında peş peşe videolar yayımladı. Yayımladığı videolar arasında PKK/PYD'nin Suriye'de son hazırlığının ne olduğunu açıkladı.

Zentürk, Amerika Birleşik Devletleri, İran tehditi adı altında yeni manevralar gerçekleştirmeye başladığını ve bu manevraların ana hedefi Suriye’nin kuzeydoğusunda Mazlum Abdi liderliğindeki PKK/PYD yönetim alanın meşru bir otonom veya özgür bağımsız yönetim pozisyonuna dönüştürmeye çalıştığını iddia etti.

Kendisine gelen bilgiler doğrultusunda; Amerika Birleşik Devletleri Kongresi'nin Peşmerge'ye Hava Savunma Sistemlerini verdiği gibi aynı sistemin PKK’ya verileceğini belirterek bu bilgileri teyit etmeye çalıştığını açıkladı.

"İSTİHBARAT SERVİSLERİNİN BÜYÜK SAVAŞI"

Devam eden açıklamasında, Türkiye'nin bu konuda mücadele verdiğini ordu-savaş kavramlarının da ötesinde "soğuk savaş" olduğunu ve hem Irak hem de Suriye'de istihbarat servislerinin büyük bir soğuk savaşı olduğunu açıkladı. Türkiye ve Suriye’nin de aktif olarak bu işin içinde olduğunu belirtti.

"AMERİKA DESTEĞİ İLE PKK/PYD YENİ BİR ANAYASA TASLAĞI HAZIRLAMIŞ"

Zentürk, açıklamalarına şöyle devam etti:

"Amerika’nın desteği ile PKK/PYD yeni bir anayasa taslağı hazırladı. Yeni bir Suriye Anayasası ve bağlantısında kendi anayasaları. Öncelikle özerkleşme, devamında bağımsızlık." diyerek örnek olarak Kuzey Irak operasyonunu verdi.

"PKK Anayasası, Suriye Arap Cumhuriyeti’nden Suriye Demokratik Cumhuriyeti’ne dönüştürüyor. Taslakta, PKK kontrolündeki bölge, "7 Valilik" zemininde tek bir yönetim altında birleştiriliyor. Amerika yazdırıyor bunları." dedi. Ardından 7 Valilik'in hangi yerler olduğunu sıraladı.

"El Cezire, Deyrizor, Rakka, Fırat, Tepka, Münbiç, Afrin ve Şahba’yı istediklerini vurguladı. Suriye Merkezi Yönetimi karışamayacak, bu anayasayı kabul ettikleri an itibariyle bu konu bizimdir diyor. Kendi yönetim adlarını koymuşlar; Kuzey ve Doğu Demokratik Otonom Yönetimi."

"Yönetime göre, halk meclisi kuruyorlar, kendi bölgelerinde. Kendi yazdıkları kanunlarını takip için Anayasa Mahkemesi kuruyorlar. Bir de Merkezi Para ve Ödemeler Ofisi kuruyorlar. Bu ofisle merkezi yönetime paralel maliye yönetimi planlıyorlar. Merkezi bütçeye katkıda bulunabileceklerini hayal ediyorlar. Esasında Suriye’de fiilen bölünmesi ve otonom yönetimleri kuralım diye istekleri var." açıklamasında bulundu.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.