2 bin yıldır deprem üretmiyordu O fay hattında 28 milyon insan etkilenebilir

2 bin yıldır deprem üretmiyordu O fay hattında 28 milyon insan etkilenebilir
Maden Tetkik Arama'nın yayımladığı güncel fay haritasındaki 2 bin yıldır deprem üretmeyen Gökçeyazı Fayı dikkat çekti. Jeoloji Mühendisi Aysun Aykan, İstanbul'daki olası depreminden daha da riskli olduğunu vurguladı.

Balıkesir yakınlarında suskun fay olarak adlandırılan ve neredeyse 2 bin yıldır deprem üretmeyen bir fay hattının bulunduğunu biliyor muydunuz? Bu fay, geçtiğimiz günlerde Balıkesir'in Altıeylül ilçesinde 3.6 büyüklüğündeki depremi hatırlattı. Bu deprem, suskun fayın uyandığına mı işaret ediyor? Konuya ilişkin Jeoloji Mühendisi Aysun Aykan, bazı açıklamalarda bulundu. Aykan, suskun fayın deprem potansiyeli, Balıkesir'in deprem riski ve Marmara kıyılarında yaşayan insanların nasıl hazırlıklı olması gerektiği hakkında bilgiler verdi. Ayrıca olası bir depremde yaklaşık 28 milyon insanın etkilenebileceğinin altını çizdi.

Balıkesir'de son zamanlarda meydana gelen deprem aktivitesi, bölgedeki fay hatlarının durumunu gündeme getirdi. Maden Tetkik Arama'nın hazırladığı fay haritasında, yaklaşık 2 bin yıldır hareketsiz olduğu belirtilen Gökçeyazı Fayı, Balıkesir merkezinin yanı sıra çevre ilçeleri de tehdit ediyor. Önceki gün Gökçeyazı Fayı'na yakın bir yerde 3.6 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. mrydana gelen depremin, fayın kırılma potansiyelini artırıp arttırmadığı merak konusu oldu. Jeoloji Mühendisi Aysun Aykan, bu konuyla ilgili yanıt verirken, Balıkesir'in deprem riskinin yüksek olduğunu ve İstanbul'dan daha fazla tehlike altında olduğunu söyledi.

Balıkesir'de geçtiğimiz günlerde görülen merkez üssü Altıeylül ilçesi olarak kayıtlara geçen 3.6 büyülüğündeki deprem beraberinde bir çok soru işareti de oluşturdu.

0294fe41918a7680c5a8b3bb36adb6b7-1.jpg

Jeoloji Mühendisi Aysun Aykan, "Kuzey Anadolu Fayı’nın güney kolunda bulunan Balıkesir'de uzun süredir deprem aktivitesi yaşanıyor. Özellikle 2019 Aralık ayında MW=5 büyüklüğünde depremler ile başlayan ve sonra yine aynı bölgede çok sayıda küçük ve orta büyüklükte depremler ile devam eden bir deprem aktivitesi vardı.

20 Aralık'ta meydana gelen deprem, Balıkesir- Gökçeyazı Fayı’nın güneyinde meydana geldi. Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü’nün diri fay haritasında; Balıkesir ilçelerinden geçen birçok diri fay var ve bu fayların çoğu yerleşim birimlerinden geçmektedir. Gönen, Bandırma, Edremit, Karesi ve Manyas ilçelerimizden deprem üretecek diri faylar geçmekte ve bu faylar 7 ve 7.2 büyüklükte deprem üretme potansiyelindeler.

Güney Marmara Bölgesinde, UDSEP Planı kapsamında çalışmalara göre Balıkesir-Gökçeyazı Fayının deprem tekrarlama periyodunun 1000 yıl olduğu; MÖ dönemde 4 paleodeprem ürettiği; fakat Milattan sondaki dönemde hiçbir sismolojik kaydın olmamasından kaynaklı olarak 2000 yıldır kırılmadığı tespit edilmiştir. Bu fayın 6.5 ve 7.2 büyüklüğe kadar çıkabilecek deprem üretme potansiyeline sahip olduğu çalışmalar sonucunda tespit edildi. Balıkesir- Gökçeyazı fayında gerilim biriktiği için; burada her an deprem olabilir. Gökçeyazı Fayı’nın tehlikesine dikkat etmemiz gerekiyor" dedi.

BALIKESİR DEPREM TEHLİKESİ İSTANBUL DEPREMİNDEN DAHA YÜKSEK
"Balıkesir, en aktif faylarından biri olan Kuzey Anadolu Fayı'nın güney koluna ait fay segmentleri üzerinde konumlanmıştır. Bu sebeple tarihsel/ aletsel dönemlerde kentin birçok depremde yıkıldığı, can ve mal kayıplarının yaşandığı biliniyor. Balıkesir ve ilçeleri 1577, 1672, 1845, 1867, 1897, 1898, 1944,1935,1953, 1964 yıllarında görülen depremlerden önemli bir şekilde etkilenmiştir."

"Hasara neden olan depremlere ve diri faylara bakıldığında Balıkesir’in deprem tehlikesinin yüksek olduğunu söyleyebilirim. Balıkesir, deprem tehlikesi, deprem aktivitesi yüksek bir il; MTA’nın diri fay hattı haritasına göre; İstanbul merkezinde diri fay olmaması sebebiyle Balıkesir'in deprem tehlikesi İstanbul'dan daha yüksek diyebiliriz."

28 MİLYON ETKİLENECEK
Aykan, "Marmara Denizi'ne yakın iller; Yalova, Bursa, Balıkesir, Tekirdağ, İstanbul, Kocaeli, Çanakkale gibi 7 ilimiz, Marmara Denizi içerisinden geçen Kuzey Anadolu Fayı'nın kuzey kolu üzerinde beklediğimiz 7'nin üzerinde ki bir depremden etkilenecektir."

"Özellikle 1766 yılında Marmara Denizi'nde olan deprem, Avusturya'dan, İtalya’ya kadar geniş bir coğrafyada hissedilmiştir, tüm Marmara Bölgesi'nde tahribata neden olmuştur. Böyle bir depremin tekrarı ile günümüzdeki nüfus yoğunluğunu da düşünürsek kayıpların ne kadar büyük olacağını, 28 milyonu etkileyeceğini hatta bu kayıpların 6 şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerinin 2 katı olacağını üzülerek ifade edebilirim. Hiç vakit kaybetmeden depreme karşı önlemlere yoğunlaşmamız gerekiyor” dedi.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.