Türkiye'deki kazı çalışmalarında 160 yıl sonra bir ilk

Türkiye'deki kazı çalışmalarında 160 yıl sonra bir ilk
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, TBMM Genel Kurulu görüşmelerinde kazı çalışmaları ile ilgili bir ilke atılacağını duyurdu.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Kültür ve Turizm Bakanlığının 2024 yılı bütçesi için TBMM Genel Kurulu’nda milletvekillerine sunum yaptı.

Turizmde sürdürülebilirlik alanında da Türkiye’nin öncü bir konuma geldiğini belirten Bakan Ersoy, “Türkiye, Küresel Sürdürülebilir Turizm Konseyi ile hükümet nezdinde anlaşma yapan ilk ülke olmuştur. Konsey tarafından tanınmış olan ‘Sürdürülebilir Turizm Programı'mız kapsamında yıl sonu itibari ile 10 binden fazla tesis belge almış olacak. Hedefimiz, bütün konaklama tesislerinin "Sürdürülebilir Turizm Belgesi"ne sahip olmasıdır.” açıklamasında bulundu.

75903.jpg

“TÜRKİYE, ÜÇÜNCÜ KEZ DÜNYA MİRAS KOMİTESİ ÜYELİĞİNE SEÇİLDİ”
Ersoy, “ülkemize yine ilkleri yaşattık. Hem Ankara, Gordion Antik Kenti ile ilk kez UNESCO Dünya Miras Listesi’ne girmiş oldu, hem de camiler bağlamında dünyanın ilk seri varlığı olarak ‘Anadolu’nun Ortaçağ Dönemi Ahşap Hipostil Camileri’ Dünya Miras Listesi’ndeki yerini aldı. Yürüttüğümüz çalışmalar, ülkemiz üçüncü kez Dünya Miras Komitesi üyeliğine seçilme başarısını göstermiştir. Böylece Türkiye, Dünya Miras Listesi adaylıkları ile ilgili karar alma sürecinde Komite’nin diğer üyeleri ile birlikte dört yıl boyunca söz sahibi olacaktır."

indir.jpg

“KAZI ÇALIŞMALARI TARİHİMİZDE İLK KEZ TÜRK BİLİM İNSANLARININ BAŞKANLIĞINDA YÜRÜTÜLECEK”

"Söz konusu proje kapsamında yakaladığımız başarıyı not düşmek isterim. ‘Geleceğe Miras’ın ikinci aşamasında, yabancı heyetler tarafından yürütülen kazı çalışmalarımızı da projeye dâhil ettik. Şimdi bu kazılarda koordinasyonu sağlamak üzere Türk bilim insanlarından birer ‘koordinatör kazı başkanı’ atayarak çalışmalarımızın ivmesini artıracağız. 160 yıl önce yabancı heyetlerin liderliğinde başlayan kazılarının tamamı, tarihimizde ilk kez Türk bilim insanlarının başkanlığı ve koordinatörlüğü altında yürütülecek. Bu, Türk arkeoloji tarihinin dönüm noktasıdır.” değerlendirmesinde bulundu.

thumbs-b2-9850e5785e8521b8d2f5de033bd56040.jpg

“5 YIL İÇERİSİNDE BÜTÜN ESERLERİMİZ KİMLİKLENDİRİLECEK”
Müzecilikte ‘Müze Ulusal Envanter Sistemi’ dönemi başladığını vurgulayan Ersoy, “Geliştirdiğimiz ve UNESCO tarafından da diğer ülkelere örnek gösterilen bu proje ile artık eserlerin belgelenmesi ve takibi dijital ortamda yürütülebilmektedir. Halihazırda 735 bin eser sisteme dâhil edilmiş olup, 4 yıl içinde eserlerimizin tamamını dijital ortama aktarmış olacağız. Bir diğer teknolojik devrimi de ‘Tarihi Eserlerin Güvenliği İçin Kimliklendirme Projesi’ ile gerçekleştirdik. Müzelerimizin teşhirinde bulunan eserlerin yüzde 82’si için kimliklendirme yapılmıştır. 5 yıl içerisinde bütün eserlerimiz için bu süreç tamamlanmış olacak” bilgilerini paylaştı.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.