Çamaşırları sakın evin içinde kurutmayın 'Tehlike çok büyük ilk kez duyacaksınız

Çamaşırları sakın evin içinde kurutmayın 'Tehlike çok büyük ilk kez duyacaksınız
Sakın çamaşırları evin içinde kurutmayın bir çok hastalığa davetiye çıkarıyor.

Uzmanlar, evde çamaşır kurutmanın tehlikeleri hakkında uyarılarda bulunuyor. Ev ortamında kurutulan çamaşırlar, başta solunum yolu olmak üzere sağlığınız üzerinde bazı olumsuz etkilere yol açabilir.

BUHARLAŞMA HASTALIKLARA DAVETİYE ÇIKARIR

Çamaşırları kurutmak için evinizin içine astığınızda nemli çamaşırlardaki su molekülleri buharlaşır. Buharlaşmanın etkisine bağlı olarak bulunduğunuz ortam nemlenir. Nemli ve sıcak iç mekânlar, başta üst solunum yolu olmak üzere çeşitli hastalıklara davetiye çıkarıyor.

Astım, nefes darlığı, öksürük ve ateş gibi çeşitli hastalıklar; nemli havayı solumaya bağlı olarak gelişebiliyor. Neme bağlı olarak gelişen küf mantarların sporları ise akciğerde iltihaplanmaya varacak kadar büyük bir etki gösterebilir. Aspergillus denilen mantar, akciğerde zatürre ve pnömaniye davetiye çıkarır.

EV TOZU AKARLARININ ETKİSİNİ ARTIRIR

Ev tozu akarları 0,3 mm büyüklüğünde ve gözle görülmeyecek kadar küçük canlılar. Ev içindeki ısı ve neme bağlı olarak bu akarların sayısında artış görülür. Eğer nemli çamaşırları, bulunduğunuz ortamda kurutursanız akarların sayısında artış görülür. Çeşitli alerjik reaksiyonlara neden olan akarlar, özellikle çocukların sağlığı üzerinde olumsuz etkiye yol açar.

KÜFLER AKCİĞER İLTİHABINI TETİKLER

Bir çamaşır makinesi dolusu çamaşırı kuruması için odalarınıza astığınızda yaklaşık 2 litre suyun buharlaşarak odalarınıza yayılmasına sebep olursunuz. Böylece eve asılan çamaşırlar, iç ortamdaki nemin %30 oranında artmasına neden olur. Nem sonucu oluşan küf, sadece havayı etkilemez. Aynı zamanda bu küfler, evinizin duvarına yapışarak duvarda renk değişimine neden olur. Ayrıca ıslaklık ve sıcaklığa bağlı olarak evde kötü koku da oluşturur.

DETERJANLAR KRONİK HASTALIKLARI TETİKLER

Çamaşırlarınızı yıkarken kullandığınız kokulu ve parfümlü deterjanlar eğer çamaşırları evinizde kurutuyorsanız astım ve bronşit gibi kronik hastalıkları tetikler. Uzun süre parfümlü havayı solumak üst solunum yollarını da tahriş edeceğinden gün boyu rahatsızlık hissi oluşturur.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.