Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Kemal Kamburoğlu

Kemal Kamburoğlu

HAYATIN NABZI

Ukrayna-Rusya savaşı boyut mu değiştiriyor?

Ukrayna-Rusya savaşı neredeyse birinci yılını dolduruyor. Savaş nedeniyle milyonlarca insan yerinden yurdundan oldular. Ancak savaş devam ediyor ve her gün binlerce masum insan da hayatını kaybetmeye devam ediyor. Nitekim geçen günkü Rus saldırısında Ukrayna Ulusal Polisinin Telegram hesabından yapılan yazılı açıklamada, Dnipro kentindeki 9 katlı konuta 14 Ocak''ta Rus füzesinin isabet etmesinin ardından başlayan enkaz alanındaki arama ve kurtarma çalışmaları hakkında bilgi verildi. Saldırıda 2''si çocuk 36 sivilin yaşamını yitirdiği belirtilen açıklamada, yaralıların sayısının 75''e çıktığı, bunlardan 15''inin çocuk olduğu kaydedildi. Tabii Rusya, sivilleri hedef almadığını açıkladı ama gerçek olan sivillerin ölmesi idi. Batı bu savaşı destekliyor gibi görünüyor. Çünkü Rusya''nın Ukrayna ile olan savaşının devam etmesi başta ABD olmak üzere Batı''nın işine geliyor. En azından Ukrayna''ya silah satıyor ya da önceki nesil silahlarını veriyor. Ancak şimdi işin boyutu biraz daha değişti çünkü Batı kendi kullandığı gelişmiş silahları da Ukrayna''ya vermeye başladı. Rusya''nın Ukrayna''yı vurmaya devam ettiği sırada İngiltere, Ukrayna''ya ilk defa Batı yapımı tanklar gönderme kararı aldığını resmen ilan etti. İngiliz hükümeti tarafından yapılan açıklamada önümüzdeki günlerde Ukrayna''ya 14 adet "Challenger-2" tanklarıyla 30 adet 155 milimetrelik "AS-90" obüs topları verileceğini söylendi. İngiltere ayrıca verdiği NATO standardı silahların verimli kullanılması için Ukrayna askerlerini eğiteceğini belirtti. İngiltere''nin yanı sıra Polonya da Ukrayna''ya belirli miktarda Alman yapımı "Leopard" tankları göndermeyi planlıyor. ABD ise "Abrams" tankları hazırlığı yapıyor. Bu kadar çok silahın ana muharebe silahının Ukrayna''ya verilmesi Ukrayna''nın savaş gücü ile birlikte "savaşma azim ve kararlılığını da" arttırır. Böyle olunca da Rusya Ukrayna savaşı yıllarca sürebilir.

Genç kuşaklar pek bilmez ama ABD aynı oyunu İran ile Irak arasında oynamış, İran-Irak arasında 22 Eylül 1980''de Irak Ordusunun İran sınırını geçmesi ile başlayan savaş tam 8 yıl devam etmiş ve Ağustos 1988''de sona ermişti. Savaşta 1 milyon civarında insan da hayatını kaybetmişti. Savaşın sonunda hem Irak hem de İran uzun yıllar bellerini doğrultamamışlardı. Şimdi de buna benzer bir savaşı Ukrayna-Rusya arasında görebiliriz. Ama burada ABD''nin farklı bir hesabı olduğunu düşünmek de yanlış olmaz. Zira ABD''nin asıl hedefi Suriye''de bir "Garnizon Kürt Devleti" kurarak İsrail''in güvenliğini sağlamak ve bu yol ile tüm Orta Doğu''yu kontrol altına alarak Batı''ya enerji akışının sürekliliğini sağlamaktır. ABD''nin Ortadoğu''da karşısındaki en etkili güç Rusya''dır. ABD Rusya''yı savaşa angaje ederek Orta Doğu''da etkisini azaltmış olmaktadır.

Öte yandan Yunan medyası ABD''nin, Orta Yunanistan''daki Larisa şehrinde bulunan Yunan askerî hava üssünü (110. Muharebe Kanadı) Avrupa-Afrika Hava Kuvvetleri (USAFE-AFAFRICA) Karargâhı haline dönüştürmeyi planlandığı ileri sürdü. Haftalık To Vima gazetesi manşet haberinde, yerel "Elefteria" gazetesinde yayınlanan bu iddiaya yer vererek "ABD''nin Tesalya (Larisa şehrinin de dâhil olduğu bölge) için büyük planları var. Tesalya''da Balkanlar''dan Orta Doğu''ya kadar olan bölgeyi denetlemek amacıyla, modern bir elektronik savunma ağı oluşturmak istiyor" diye yazdı. Larisa''da, Yunan F-16 savaş uçaklarının konuşlandırıldığı 110. Muhabere Kanadı''nda, 12 Kasım''dan bu yana ABD Hava Kuvvetleri''ne ait 8 adet insansız hava aracı (MQ9 Reaper tipi) ile yaklaşık 150 Amerikalı personelin bulunduğunu ve bazı inşa çalışmalarının da sürdüğünü belirten To Vima, gelecekte Avrupa''daki askerî tatbikatlarda yer alacak ABD savaş uçakları ile tanker uçakların, bu üssü kullanmaları senaryosunun dolaştığını iddia etti. İyi de neden? Tamam, kurduğu elektronik ağı ile Balkanları, Orta Doğu''yu hatta Afrika''yı kontrol etmek istiyor ama sadece bu kadar mı? Tabii ki hayır. ABD bu bölgede olabilecek muhtemel bir savaşın kontrolünün tamamının kendisinde olmasını istiyor da ondan. Sadece bu mu? Yine hayır. ABD, Rusya-Ukrayna savaşı ile Rusya''yı kuzeye bağladı, bu durumda ABD Suriye''de uygulayacağı planlarına Rusya''nın etkisini azaltmış oldu. Peki, Suriye''de bir garnizon Kürt devletine en çok karşı duracak başka kim var? Tabii ki Türkiye. E, Türkiye''yi de tahrik ederek köpürttüğü Yunan ile bir çatışma ortamına sokarsa Suriye''deki oluşumlara karşı Türkiye''nin vereceği reaksiyonunun etkisini azaltmış olmaz mı? Tam çöpsüz üzüm durumu. İşte ABD''nin Yunanistan''da yaptığı tüm faaliyetlerin bu tür perde arkası operasyonlara yönelik olacağını şimdiden bilmekte ve bu tür oldubittilere karşı gerekli tedbirleri almakta büyük fayda vardır. Bununla birlikte Avrupa ülkeleri de ABD''nin kurduğu bu oyuna aparat olmamalıdırlar.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları