Maaş hesabı değişti Şimşek açıklamıştı Zam beklediğiniz gibi olmayacak

Maaş hesabı değişti Şimşek açıklamıştı Zam beklediğiniz gibi olmayacak
Zamlı maaşlar 2024 yılı için asgari ücretlilerde 17 bin 2 TL olmuştu, memur, SSK ve Bağ Kur emeklilerin de yüzde 49.25 oranında yapılmıştı. Ancak çalışan ve emeklilere ikinci dönem zamlara ilişkin kötü haber geldi.

Ocak ayı zamları hesaplanırken yüksek enflasyon oranı göz önüne alınmıştı. Ancak Temmuz zamları için tehlike çanları çalıyor. Gözler Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in enflasyon açıklaması yaparken konuyu maaş zamlarına getirdiği o konuşmaya çevrildi.

para200.jpg

para200.jpg

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek göreve gelmesinin ardından yaptığı enflasyonla mücadele konusundaki açıklamasında, enflasyon rakamları üzerinde maaş artışlarının de önemli etkisi olduğunu söylemişti. Hatta Bakan Şimşek bundan sonraki zam dönemlerinde gerçek enflasyon üzerinden değil hedef enflasyonu üzerinden zam hesabı yapılacağını üstüne basa basa söylemişti.

Ancak Ocak zam dönemi geldiğinde çalışan ve emekli kesimin sırtındaki geçim yükü yüksek enflasyon nedeni ile o kadar artmıştı ki Mehmet Şimşek'in 'beklenti enflasyonu' üzerinden maaş zammı sözleri uygulanmadı. Ancak Temmuz zamları yapılırken ve bundan sonraki maaş zammı dönemlerinde çalışan ve emekliye beklenti enflasyonu üzerinden maaş verilmesine kesin gözü ile bakılıyor.

Ekonomistler de yüksek zam bekleyen vatandaşları seçim sonrasına gelen Temmuz zamları konusunda fazla umutlanmamaları üzerine uyarıyor.

Son olarak ekonomist Şenol Babuşcu memur emekli işçi maaşları hakkında önemli bir hatırlatma yaptı. Şenol Babuşcu seçimlerden sonra yasal düzenlemeler yapılacağını ve memur, emekli, işçi maaş artışlar ile asgari ücretin sonraki dönemlerde Bakan Şimşek'in söylediği gibi hedef enflasyonuna göre belirleneceğini söyledi.

BİR AÇIKLAMA DA MERKEZ BANKASI BAŞKANI'NDAN GELDİ

TCMB'nin yeni Başkanı Fatih Karahan Ocak ayı enflasyonu hakkında yaptığı açıklamada önemli bir vurgu yapmıştı. Karahan enflasyon üzerinde, asgari ücret artışının öngörülerinin üzerinde zam yapılmasının da etkisi olduğunu söyledi. Karahan bundan sonraki dönemde ücret ayarlamalarının talep üzerindeki yansımalarını yakından takip edeceklerini belirtti.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.