Erken emeklilikte flaş gelişme 'Ankara kulislerinden en net bilgi sızdı

Erken emeklilikte flaş gelişme 'Ankara kulislerinden en net bilgi sızdı
Milyonlarca insanın merakla beklediği erken emeklilik konusundaki gelişmeler sıkı bir şekilde takip edilmeye devam ediyor.

Hükümet, Orta Vadeli Program'da belirlenen hedefler doğrultusunda ilerlemeye devam ediyor.

Özellikle ev kadınlarının erken emeklilik imkanı üzerinde yoğunlaşılıyor. Bağ-Kur primlerinde yapılan düzenleme ile 9000 prim günü olan gereklilik, 7200'e indirilecek ancak bu düzenleme orta vadeli olarak ertelendi. Kademeli emeklilik düzenlemesi ise maliyet endişeleri nedeniyle şu anda uygulanamıyor.

1x-1.jpgEv kadınları için erken emeklilik konusunda Orta Vadeli Program'de belirtilen düzenlemeye göre, ödenecek isteğe bağlı primlerin üçte biri devlet tarafından karşılanacak. Primleri düzenli olarak ödeyen ev kadınları, belirlenen koşulları sağladıklarında emekli olabilecekler.

Bağ-Kur kapsamında olanlar için 5400 prim günü yeterli olacak. Ayrıca, annelere yönelik yıpranma benzeri prim günü sayısı desteği ve yaş indirimi sağlanacak.

4-dxep.jpgBağ-Kur prim eşitleme düzenlemesiyle birlikte, 1999'un 8 Eylül'ünden sonra prim günü gerekliliği erkeklerle aynı olan 9000 güne yükseltilmişti. Ancak şimdi 9000 prim günü olan gereklilik, 1800 gün veya 5 yıl azaltılarak, SSK sigortalılarıyla aynı şekilde 7200 güne indirilmesi için hazırlıklar yapılıyor.

Ancak Ankara'dan alınan kulis bilgilerine göre, en yoğun çalışma ev kadınlarının erken emekliliği konusunda yapılıyor. Bağ-Kur'lu 1 milyon esnafın erken emekliliğiyle ilgili olarak ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın ifade ettiği gibi, çalışmalar orta vadeye ertelenmiş durumda.

71269.jpgBunların yanı sıra, kademeli emeklilik de beklenen düzenlemeler arasında yer alıyor. 9 Eylül 1999 ile 30 Nisan 2008 tarihleri arasında işe başlayanlar, erken emeklilik fırsatını kaçırmanın yanı sıra her bir gün için 17 yıl daha fazla çalışmak zorunda kaldılar.

display-turkey-gettyimages-1016176670-0.jpgMilyonlarca kişi, kademeli emeklilik konusunda açıklama yapılmasını beklerken, kulislerde resmi düzeyde herhangi bir çalışmanın olmadığı belirtildi. EYT ile emekli olmayı bekleyen yaklaşık 400 bin kişi bulunurken, kademeli emekliliğin ertelenmesinin, bu durumun yükü nedeniyle olduğu bildiriliyor.

o-bankalardan-emekli-maasi-alan-her-ldjw.jpgCumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, kademeli emeklilik düzenlemesiyle ilgili yaptığı açıklamada, konuyu kesin olarak reddetmemiş ve "Sosyal güvenlikle ilgili şu anda bir çalışmamız yok. Bu gelecekte olmayacak anlamına gelmiyor" ifadelerine yer vermişti.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.