Fatih Altaylı’dan 1999 ile 2008 arası çalışanlarla ilgili flaş yorum 'Kademeli emeklilikte ince detay ortaya çıktı

Fatih Altaylı’dan 1999 ile 2008 arası çalışanlarla ilgili flaş yorum 'Kademeli emeklilikte ince detay ortaya çıktı
Kademeli emeklilik bekleyen 1999 sonrası çalışanlar ile ilgili Fatih Altaylı tarafından kayda değer bir yorum yapıldı. EYT’yi kaçırıp 1 gün ile 17 yıl fazla çalışması gerekenlerin haksızlığa uğradığını dile getiren Altaylı, İstanbul’daki yerel seçimlere dikkat çekti.

Sigorta başlangıcı 9 Eylül 1999 sonrası olan ve erken emeklilik düzenlemesi bekleyen kişiler Emeklilikte Adalet Derneği (EMADDER) tarafından Ankara’da düzenlenen mitinge katıldı.

Burada adaletsizlik bulunduğunu ve bunun ortadan kaldırılmasını talep ederek bu taleplerini dile getiren çok sayıda kişi yer aldı. Çalışan ve prim gün sayısını dolduran kişiler için 17-20 yıl daha yaş beklemeleri gerektiğinin söylenmesinin haksızlık olduğunu belirten EMADDER Genel Başkanı Mihriban Uğurlu, yapılan düzenlemelerin adaletli olması gerektiğini, bu kadar yaş uçurumunu kabul etmediklerini söyledi.

fatih-altayli.webp

SADECE 1 GÜN İÇİN 17 YIL ÇALIŞILACAK

Kademeli emeklilik sistemiyle alakalı kritik bir tarih kabul edilen 9 Eylül 1999’dan önce sigortalı olanlar, prim şartlarını tamamlamalarının ardından yaş şartını beklemeden EYT yasasıyla emeklilik hakkını kazanmışlardı. Ancak 9 Eylül 1999 ve 30 Nisan 2008 tarihleri arasında sigorta başlangıcı bulunanlar için 17 yıl fazla çalışma söz konusu oluyor.

Sadece bir gün önce sigortalı olanlar erkenden emekli olabilirken, 1 gün sonra sigortası başlatılanlar 17 yıl daha fazla yaş şartını bekleyerek çalışmak durumunda kalıyor. Hal böyle olunca, konunun mağdurlar yeni bir düzenleme getirilmesini talep ediyor. Konuyla ilgili Gazeteci Fatih Altaylı’dan da yorum geldi.

para-dfpogkjg.webp

“KADEMELİ EMEKLİLİK TALEBİ DOĞRUDUR”

YouTube programında konuşan Fatih Altaylı, kademeli emeklilik sistemine değinerek ince bir detaydan bahsetti. Altaylı, öncelikle her türlü erken emekliliğe karşı olduğunu, insanların belirli bir süre çalışıp öyle emekli olmaları gerektiğini, “35 yaşında emekli olunmaz” sözleriyle dile getirdi. Ancak “Bir yandan da adalet diye bir şey var” diyen Altaylı, “Adalet şunu gerektiriyor; bir günlük farkla on yedi yıl fark olmaz. Ben işe başlamışım sen benden 1 gün sonra işe başlamışsın. Sen benden 17 yıl sonra emekli olacaksın. Bu her türlü insafa da izana da her şeye aykırı. O yüzden bu arkadaşların kademeli emeklilik talebi doğrudur” şeklinde konuştu.

para-486sdfgjh.jpg

İNCE DETAYI VERDİ

Altaylı, kademeli emekliliğe düzenleme gelmesiyle ilgili görüşlerini paylaşırken ince detaya işaret etti.

Daha önce EYT yasası ile ilgili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçim riske girmesin diye bir hamle yaptığını öne süren Altaylı, şimdi de yerel seçimlerde belediye başkanlığı riske girmesin diye aynı hamlede bulunulabileceğini ifade etti. “Bu sadece bir sayı meselesi. İstanbul’da bunlar kaç kişi? Eğer İstanbul seçimlerini etkileyecek sayıda ise yapabilirler. Aksi takdirde yapmazlar” değerlendirmesini yaptı.

Normal şartlarda EYT’nin hem devlet hem de şirket bütçelerine yük bindirdiğini ve bu sebeple yapmayabileceklerini söyleyen Altaylı, düzenlemeyi bekleyenlerin İstanbul’da sayıları çoksa yapılabileceğini yorumlarına ekledi.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.