Mevduat faizlerinde dengeler değişti 'Bankada parası olanlar dikkat'

Mevduat faizlerinde dengeler değişti 'Bankada parası olanlar dikkat'
Geçen senelerde yılın son aylarında yüzde 50’nin üzerinde seyir eden mevduat faizleri ocak ayında gerilemişti. Bu gerileme üzerine bazı bankalar yüzde 40’ın altında mevzuat faizi vermeye başlamıştı. Bu durum üzerine mevduat faizlerinde yine dengeler değişti.

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan haftalar önce yapmış olduğu enflasyon raporunda, ‘Kredi faizleri hızla yükselirken mevduat faizlerindeki artış daha kademeli gerçekleşmiştir. Ocak ayında TL mevduat faizlerinde sınırlı gerileme gözlenmiştir. Öncü veriler TL mevduat faizlerinin yeniden artmaya başladığına işaret etmektedir’ açıklamasını yapmıştı.

2023 yılının son aylarında yüzde 50’yi aşan mevduat faizleri ocak ayı itibariyle düşüşe geçmiş olup bazı bankalarda mevduat faizleri yüzde 40 seviyesinin altında kalmıştı.

asgari-ucret-8.jpg

FAİZLERDE DENGELER DEĞİŞTİ

Şubat ayının gelmesiyle beraber ayın ortalarına gelindiğinde mevduat faizlerinde dengeler değişti.

Şu an bankalarda faiz oranlarının yüzde 50 seviyelerine kadar yükseldiği görülüyor.

MEVDUAT FAİZLERİ NEDEN YÜKSELDİ ?

Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram, milliyet.com.tr’ye anlattı.

Parasal aktarım mekanizmasının güçlendirilmesi, Türk lirası mevduat payının artırılması ve kur korumalı mevduattan (KKM) Türk lirası mevduata geçişin desteklenmesi amacıyla belirlenen koşulları sağlayan mevduat bankalarının 1 aydan uzun vadeli Türk lirası mevduat ve kur korumalı mevduat hesapları için tesis edilen zorunlu karşılıklara faiz uygulanmaktadır.

Özellikle KKM'den TL vadeliye geçişlerde belirli oranı tutturunca zorunlu karşılığa ödenecek faiz uygulaması piyasada yeniden mevduat faizlerini artırdı.

emekli-4-kopya.jpg

ORTALAMA FAİZ NE KADAR ?

Şu anda bankalarda değişmekle birlikte ortalama mevduat faiz oranları yüzde 44-48 bandındadır.

MEVDUAT FAİZLERİ DAHA DA YÜKSELİR Mİ?

Mevduat faizlerinin daha da yükselip yükselmeyeceği merak konusu. Şu anki politika faizi yüzde 45'ler civarında seyrediyor. Devlet tahvillerine olan talep üç katına çıktı. Özel sektör tahvilleri de yoğun ilgi görüyor. Merkez Bankası'nın politika faizi reel faiz oranına ayarlanmış durumda.

31 Mart seçimlerine kadar faiz artışı beklenmiyor. Ancak enflasyonist döngü durulmazsa, Merkez Bankası enflasyonu kontrol altına almak için faiz artışına başvurabilir.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.