Zelenski'den NATO üye açıklaması: Hak ediyoruz

Zelenski'den NATO üye açıklaması: Hak ediyoruz
Ukrayna lideri Volodimir Zelenski, hedeflerinin NATO'ya üye olmak olduğunu ve bunu hak ettiklerine inandığını söyledi.

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisinden yazılı açıklama yapılarak Zelenski'nin Almanya'da yaptığı açıklamada NATO üyeliğine ilişkin bölümlere vurgu yapıldı.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Almanya'da düzenlenen 60'ıncı Münih Güvenlik Konferansı'nda (MSC 2024) dikkat çeken bir konuşma yaptı. Ukrayna birliklerinin Donetsk bölgesindeki Avdiyivka kentinden çekilme kararının mantıklı ve adil olduğunu, çünkü bunun gerekli silah gelene kadar Ukraynalılar hayatta tuttuğunu aktaran Zelenski, "İnsanlarımızı, askerlerimizi koruyoruz, çünkü savunmanın anlamı budur" sözlerini kullandı

Zelenski, Avdiyivka'daki Ukraynalı birliklerin kuşatılmamak için diğer sınırlara çekildiğini hatırlatarak, "Bu, insanların kilometrelerce çekildiği ve Rusya'nın bir şey ele geçirdiği anlamına gelmiyor. (Rusya) Hiçbir şey ele geçirmedi. Rusya 2 yıllık savaşta doğuda bir şeyler yapmaya çalıştı. Onlar, birkaç köy ve kasabayı yok etti, ama her şeyden daha çok onlar hayatımızı yok etti." değerlendirmesini yaptı.

Zelenski, ellerindeki silahların yeterli olmadığına vurgulayarak , "Uygun silahları bekleyeceğiz. Uzun menzilli silahlar yok. Rusya'da var ama bizde çok az. Bütün gerçek bu. Bu nedenle bugün ana silahımız askerlerimiz, insanlarımız ve ortaklarımızın desteğine güveniyoruz." dedi.

Ukrayna'nın topçu ve uzun menzilli silahlara ihtiyacı olduğunu aktaran Zelenski, bu anlamda ortaklarından destek beklediklerini söyledi. Rusya'ya karşı havada avantaj sağladıklarını ileri süren Zelenski, hava savunma sistemleri tedarikinin Ukraynalı askerlerin ilerlemesine yardımcı olacağını savundu. Zelenski, "Ortaklarımıza minnettarız. Patirot, IRIS-T, NASAMS hava savunma sistemlerini almaya başladık. Ama hızlıca ilerlemek için bunlar yeterli değil. Çözüm çok kolay, hava savunma sistemlerimizin yerleştirildiği yerlere insanlar geri dönüyor, şehrin ekonomisini yükseltiyor" ifadelerini kullandı.

Konuşmasında Ukrayna'nın NATO'ya üyelik sürecine de yer veren Zelenski, "Hedefimiz NATO'ya üye olmak. Bunu hak ettiğimize inanıyorum. Ukrayna'yı İttifaka yakınlaştırmak için elimizden gelen ne varsa yapacağız." dedi.

Zelenski, Ukrayna'nın NATO'ya katılması davetinin müttefik bir karar olduğunu ve henüz tüm liderlerin bunu desteklemediğini, dolayısıyla bu yöndeki çabaların süreceğini aktardı.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.