Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Kemal Kamburoğlu

Kemal Kamburoğlu

HAYATIN NABZI

"Hayatın Nabzı"

Seçimlere giderken mitingler

Türkiye hızla seçim sürecinde ilerliyor. Şunun şurasında 11 gün kaldı. Fırsat buldukça biz de bir medya mensubu olarak liderlerin seçim mitinglerini takip etmeye çalışıyoruz. Geçtiğimiz Cumartesi günü Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan''ın, Pazar günü de Sayın Kılıçdaroğlu''nun diğer beş parti lideri ile birlikte İzmir mitingleri vardı. Sayın Erdoğan Gündoğdu meydanında yaptığı mitingde muhalefete yüklendi ve İzmir için yaptıkları icraatları anlattı. Adnan Menderes Havalimanını büyütmelerinin İzmir hava taşımacılığına nasıl katkı sağladığını, İzmir Manisa yolunu ciddi ölçüde kısaltan ve daha güvenli bir seyir sağlayan Sabuncubeli Tünelini yaptıklarını, Buca Eğitim Araştırma Hastanesini hizmete açtıklarını, İzmir Limanının modernizasyonunu devam ettirdiklerini, yüksek hızlı tren hattını 2025 e kadar tamamlayacaklarını, İzmir için pek çok şey yaptıklarını ve daha yapmaya da devam edeceklerini anlattı. Pazar günü ise Millet İttifakının İzmir mitingi vardı.

Mitingde 6 lider ve iki Büyükşehir Belediye Başkanı sahneye birlikte çıktılar. İlginç bir ilk de liderlerin eşleri ile sahneye birlikte çıkmaları idi. CHP lideri ve 13ncü Cumhurbaşkanı adayı Sayın Kılıçdaroğlu ile birlikte DEVA Partisi lideri Babacan, İYİ Parti lideri Akşener, İmamoğlu ve eşi, Yavaş ve eşi, Saadet Partisi Lideri Karamollaoğlu, Gelecek Partisi lideri Davutoğlu, Demokrat Parti Lideri Uysal Millet İttifakı olarak ilk defa birlikte fotoğraf verdiler. Bu "biz" diyen bir fotoğraftı. Bu durumun seçmen üzerinde olumlu etki bırakacağı değerlendiriliyor. Akşener''in eşi ile birlikte ilk kez meydana çıkması ve eşi için "İlk kez milli oluyor, utandı." demesi de espri konusu oldu.

6 liderin birlikte fotoğraf vermesinin partilerin tabanlarında da olumlu iz bırakacağı düşünülüyor. Kılıçdaroğlu yaptığı konuşmada gençlere iş alanından adaletin sağlanacağına, sanayileşmeden tarıma, torpilden liyakate kadar birçok konuda görüşlerini Gündoğdu meydanını dolduran kalabalıkla paylaştı. Millet İttifakını yerli ve milli olmamakla itham eden iktidarın kendilerini Suriye tezkeresine hayır verdiler diye suçladıklarını söyleyerek neden hayır verdiklerini de açıkladı. Kılıçdaroğlu "Suriye tezkeresi içinde yabancı asker daveti vardı. Terörle mücadele için yabancı asker davet edilebilir ibaresi olduğundan tezkereye hayır dedik. Ben bu ülkede yabancı asker postalı görmeyi kabul edemem. Irak''ta askerimizin başına çuval geçirdiler, imse ses çıkarmadı." dedi ve MHP tabanına milliyetçilik üzerinden mesaj verdi. Mitingler kısaca böyle geçti.

Seçim sürecinde son düzlüğe girildi. Cumhur İttifakı açısından karar verici konumunda Sayın Cumhurbaşkanı bulunduğundan işleri biraz daha kolay gibi. Lider karar veriyor ve uygulanıyor. Hernekadar kısman kopmalar olduğu iddia edilse de 21 yılda konsolide olmuş bir seçmen kitlesi var zaten. Millet İttifakında ise altı lider ile iki Belediye Başkanı var. O nedenle Millet İttifakı seçimde üstünlük kurmak istiyorsa özellikle henüz arafta kalmış yüzde 15 e yakın bir seçmen kitlesini ikna etmek zorundadır. İkna süreci ise kolay bir proses değildir. Millet İttifakı kadrolarını açıklamalı ve millet de evet bu kadrolar bu ülkeyi yönetir kanaatine varmalıdır. Zaten kampanya sürecinde en önemli unsur olan mitingler de çok kısa bir süreye sıkışıp kalmış durumda. Kampanya süreçlerine toplumun katılımını sağlamak gereklidir. Toplum kampanya sürecine ancak bayramdan sonra katılabildi.

Ondan önce sadece iftar sofraları vardı. İftar sofralarında da halkın geniş kitleleri ile buluşmak mümkün olmuyordu tabii. Seçim sürecinde sıkça konuşulan bir konu da Muharrem İnce konusudur. Muharrem İnce''nin seçmen desteği Şubat Mart arasında yüzde 10lara kadar çıktı ama giderek şimdi 3-5 arası ama görünen o ki daha da düşecek gibi bu oran. İnce''ye giden seçmenler bilinen sebeplerden kızgınlıkla oraya gittiler. Oradaki seçmenin geri çekilmesi de Millet İttifakı için önemlidir. Bu ise Kılıçdaroğlu''nun Akşener başta olmak üzere tüm liderler ile sıkça yanyana gelmesi ile mümkündür. O zaman protestocu seçmenler geri dönüş yapabilirler. Kalan kısa seçim süreci giderek daha da hareketlenecek gibi görünüyor. Bakalım yeni mitingler nasıl olacak. Haydi hayırlısı.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları