Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Kemal Kamburoğlu

Kemal Kamburoğlu

HAYATIN NABZI

Fahrizade suikastının düşündürdükleri üzerine

Sevgili okuyucularım, geçtiğimiz Cuma günü İran'da çok önemli bir suikast gerçekleşti. Bu konuyu iki günlük bir yazı konusu olarak işleyeceğim.

Muhsin Fahrizade Mahabadi (Mohsen Fakhrizahed Mahabadi) bir suikast sonucu öldürüldü. Fahrizade, İran'ın nükleer silah üretimi sisteminin başında bulunan çok önemli bir bilim adamıydı. İddialar meselenin geçmişine de bakılarak suikastın ABD desteği ile İsrail tarafından gerçekleştirildiği yönünde idi. Zira Fahrizade'nin ismi İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun 2018'de İran'ın nükleer programıyla ilgili yaptığı sunumda da öne çıkmıştı. Netanyahu, Fahrizade'nin ismini anıp 'Bu ismi unutmayın' demiş, bir anlamda hedef göstermişti. Bu hedef gösterme işi birkaç kez de tekrarlanmıştı. Suikastın nasıl olduğu yolunda çeşitli ifadeler kullanıldı ama sonuçta bombalı bir araçla ve birkaç saldırganın silahlı saldırısı sonucu gerçekleştiği yayınlandı medyada.

MOSSAD'IN MESAJI!..

Bugüne kadarki Mossad operasyonları incelendiğinde böyle gerçekleştirilen bir suikastın Mossad tarafından böylesi amatörce yapılmasını beklemek yanlış olur. Çünkü Mossad bu işi bilfiil icra etmiş olsaydı böyle amatörce yapmazdı. Zira suikastta 12-13 saldırganın olduğu ve bunlardan dört saldırganın öldürüldüğü açıklandı. Peki, kalanlar ne oldu? Mossad gibi bu konuda dünyada birinci sırada olan bir istihbarat örgütü böyle bir suikast sonrası geride o kadar adam bırakır mı sizce? Bırakır da konuşmalarına müsaade eder mi? Mossad gibi bir örgüt asla 12-13 tetikçi ile böyle bir icraatı yapmaz. Normalde bu suikastta iki en fazla üç tetikçiyi yeterli görürdü. Çünkü o adamların derhal olay yerinden uzaklaştırılması ve süpürücülerin devreye girmesi gerekirdi. Ya da çok daha farklı yerde örneğin Fahrizade'nin evinde veya alışveriş yaparken filan gibi koşullarda daha kolay ve sessizce ortadan kaldırabilirdi. Ya da Kasım Süleymani'ye yaptığı gibi roketle nokta atışı yaparak da vurabilirdi. Ama burada tahmin edilen Mossad'ın İran içindeki (Ahvaz Örgütü gibi) uyuyan yerli hücrelerine ya da başka taşeron bir örgüte bu operasyonu yaptırdığı yönündedir. Peki, neden böyle bir yol izledi Mossad? Burada Mossad'ın vermek istediği mesaj Orta Doğu'da hemen her ülkede bu tür suikastları yapabileceği idi. Ancak İsrail'in amacının ise Ruhani'nin elini zayıflatmak ve Biden'i çatışmanın içine çekmek olduğunu söyleyebiliriz. Biden'in Trump'un tersine olarak Obama'nın politikalarını izleyeceği yönünde genel bir kabul var. Biden İran'a olan yaptırımları kaldıracak ve nükleer anlaşmaya geri dönecekti. Bu suikastla Biden'in eli zayıflamış ve söz konusu durum engellenmiş görünüyor.

Diğer taraftan İran'da reformist bir cumhurbaşkanının bir daha seçilmesine engel olmak, muhafazakâr bir cumhurbaşkanı seçtirerek halk gözünde onu değerli kılmak ve anlaşmayı o cumhurbaşkanı ile yapmak da bu suikastın amaçlarından biri sayılabilir. Çünkü İsrail Devletinin varlığı İran'ın varlığına bağlıdır. İran tehdidi İsrail'e büyük yardımların akmasının temel nedenlerinden biridir. İsrail aynı zamanda İran'ın Orta Doğu ile bütünleşmesini önleyen önemli bir bariyerdir. Kasım Süleymani'nin de böyle bir suikastla ortadan kaldırıldığını düşünürsek İran İstihbarat Teşkilatı Savamak'ın önemli bilgi ve güvenlik açığı olduğu da burada ortaya çıkıyor. (Yarın devam edeceğim.)

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları