Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Kemal Kamburoğlu

Kemal Kamburoğlu

HAYATIN NABZI

Fahrizade suikastının  düşündürdükleri üzerine

Sevgili okuyucularım, Fahrizade suikastını irdeleyen yazımın son bölümünü bugün veriyorum.

İsrail'in ABD'den habersiz bu suikastı yapması olanaksızdır. Ancak gün itibariyle ABD'de birkaç ABD devleti var. İsrail kendisinin yanında olan o ABD ile Biden'i kendi yanına çekmek istiyor. Trump ve İsrail İran'ı tahrik ederek İran'ın İsrail'e karşı misilleme bir hamle yapmasını istiyor. Ama İran "devlet aklı" bu tuzağa düşmedi. Nitekim Fahrizade'nin öldürülmesi konusunda İsrail'i işaret eden Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, "Bu eylemi cevapsız bırakmayacağız, zamanı geldiğinde yanıt vereceğiz. Siyonist rejimin elini okuduk, onların komplo tuzağına düşmeyeceğiz" dedi ve temkinli yaklaştı. Ama hemen karşılık vermemek İran'da bazı kesimlerce Ruhani'nin aleyhine kullanabilinecek ve Ruhani'nin elinin zayıflamasına sebep olabilecektir. Bu durumda inisiyatif Mossad'ın eline geçmiş gibi gözüküyor.

BAŞKANLIK YAPAMAZSINIZ...

Trump, İran ile gerginlik isterken Biden yönetimi masaya oturmak ve anlaşmaya geri dönmek istiyor. Gerçi bu konuda son sözü Amerikan Derin Devleti yani Pentagon'un söyleyeceğini biliyoruz. Zira ABD'de başkan seçilebilirsiniz ama başkanlık yapamazsınız. Başkancılık oynamaya kalktığınızda da Lincoln'ü ve Kennedy'yi hatırlatırlar adama. Türkiye de Suriye'deki, Karabağ'daki, Doğu Akdeniz'deki, Libya'daki etkin gücü nedeniyle İsrail'in hasım durabileceği bir ülke olmasından ötürü dikkatli olmalıdır. Zira İsrail, bölgede etkin bir güç istemiyor. Hele "nükleer bir güç" hiç istemiyor. Hatırlayın, yıllar evvel Isparta uçağımız düşmüştü. Mesele kapandı gitti. Hâlbuki uçağın uçuş sisteminin bozularak dağa çarptırıldığı o günlerde sıkça konuşuldu. Neden? Çünkü o uçakta Türkiye'nin en önemli bilim insanlarından Prof. Dr. Engin Arık hoca ve proje ekibi vardı. TV ekranlarında daha uçak yeni düştüğünde ilk görüntüleri izlerken birinin bir siyah çantayı alıp gittiğini gün gibi hatırlarız. Neden Engin hoca ve ekibi? Çünkü Engin hoca Toryum'dan (Türkiye bu madende dünya birincisi yataklara sahip) nükleer enerji üretme çalışmalarını başarı ile yürütüyordu. Yine Uğur Mumcu suikasta kurban gitmeden önce en son PKK-İsrail-ABD ilişkilerini belgeleri ile kitap haline getirmişti. Türkiye'nin savunma sanayisinde ilerlemesi ve bölgede askerî açıdan etkin olması İsrail için hiç istemediği bir durumdur. Bu nedenle Türkiye de dikkatli olmalıdır dedik.

PASTA PAYLAŞILMAZ!..

Geçmişte Demokratların önemli isimlerinden olan Hillary Clinton'un açıklanan mektuplarında "Orta Doğu'da en önemli önceliğimiz İsrail'in güvenliğidir." sözü hatırlardadır. Fahrizade suikastında son soru da şu; Fahrizade aynı zamanda COVİT-19 için ilk İran test kitlerini geliştiren bir bilim adamıydı. Birçok ülkeye de bu test kitlerini göndermişler. İran Savunma Bakanlığı'nın yaptığı açıklamaya göre Fahrizade aynı zamanda COVİT-19 aşısının üzerinde çalışma yapan ve Faz 3 yani klinik insan denemeleri aşamasına gelmiş bir ekibin de başı imiş. Dünyanın aşıyı en çok konuştuğu ve ihtiyaç duyduğu şu dönemde milyarlarca dolarlık bir pasta varken İran'ın bu pastaya ortak olmasını istemeyenler Fahrizade'yi ortadan kaldırmış olabilirler mi diye düşünmeden de edemiyor insan.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları