Emekliye saç baş yoldurtan hesaplama ENAG verileri ile hesaplanan zam oranı ağlattı

Emekliye saç baş yoldurtan hesaplama ENAG verileri ile hesaplanan zam oranı ağlattı
TÜİK'in Aralık enflasyonunu açıklaması ile birlikte SGK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaş zammı da belli oldu. ENAG enflasyon rakamları ile hesaplanan zamlı emekli maaşı rakamı ise emeklilere saçını başını yoldurdu.

Aralık 2023 enflasyonunun yüzde 2,93 olarak açıklanması ile Bağ Kur ve SGK emeklilerine yapılacak emekli zammı yüzde 37,57 olarak hesaplandı. Memur ve memur emeklilerinin zammı ise toplu sözleşme farkının eklenmesi ile yüzde 49,25'e ulaştı.

Bu zam oranı ile 2024'te en düşük memur maaşı 22 bin liradan 32 bin 840 liraya yükseldi.

Aynı maaşlar ENAG'ın açıkladığı enflasyon oranı ile hesaplanınca arada deva bir fark ortaya çıktı. Ekonomistlerin gerçek enflasyon rakamları olarak kabul ettiği ENAG enflasyon oranı ile hesaplanan zamlı maaşlar ise emekliyi ağlatacak bir tabloyu ortaya çıkardı.

Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) 2023 yılı enflasyonunu TÜİK ile eş zamanlı olarak yüzde 127,21 olarak açıkladı. Bu oranla hesaplanan 6 aylık enflasyon farkı ise yüzde 50,84'ü buldu.

ENAG'ın enfllasyon verilerinin kullanılması durumunda emekli maaşlarının 2024'te yüzde 50,84 oranında artması gerekiyor. ENAG verilerine göre memur maaşlarının ise yüzde 63,65 artması gerekiyor. En düşük memur maaşı rakamı TÜİK hesabına göre 32 bin 840 TL olurken, ENAG verilerine göre en düşük memur maaşı 36 bin TL'ye çıkıyor...

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.