Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Kemal Kamburoğlu

Kemal Kamburoğlu

HAYATIN NABZI

2020 biterken… Bilanço

Bir gün sonra tüm dünya için felaket ve mutsuzluk içeren 2020 yılı bitiyor.  Dileriz bir daha böyle bir yıl yaşamayız. 2020 biterken önemli olaylarının altını çizelim istedik. Yani bir tür yılsonu bilançosu çıkartmak gibi bir şey. Kronolojik sıra ile gidelim. Yılın başında ABD’nin Irak’ta İranlı General Kasım Süleymani’yi bir suikast sonucu vurmasıyla Orta Doğu’da taşlar yerinden oynadı. İran Devrim Muhafızları Ordusuna bağlı Kudüs Güçleri Komutanı General Kasım Süleymani Bağdat’daki havaalanında insansız hava aracı ile düzenlenen bir saldırıda öldürüldü. İran misilleme olarak ABD üslerine füze saldırısında bulundu ama sadece hasar yarattı, can kaybı olmadı. Ülkemizde Van’da büyük bir çığ felaketi yaşandı. Çığ altında kalanları kurtarmaya giden ekipler de çığ altında kaldılar ve içinde şehit askerlerimizin de bulunduğu 41 vatandaşımız hayatını kaybetti. 

Suriye İdlib’de Suriye rejim güçlerine ait olduğu belirtilen Rus yapımı Mig-29 uçaklar intikal halindeki birliğimize hava saldırısı düzenledi, resmî açıklamadan öğrenildiği üzere saldırıda 33 kahraman Mehmetçiğimiz şehit oldu. NATO saldırı sonrasında Türkiye’nin talebi ile toplandı ama sürecin devamında Türkiye Bahar Kalkanı harekâtını başlattı. Hain saldırıya karşılık, misliyle verildi. Bölgede TSK, 1709 rejim unsuru, 55 tank, 3 helikopter, 18 zırhlı araç, 29 obüs, 21 askerî araç, 4 doçka, 6 mühimmat deposu ve 7 havan topunu etkisiz hale getirdi. Türkiye, İdlib saldırısının ardından şubat ayında göçmenlere Avrupa sınır kapılarını açtı. Yunanistan ile büyük bir gerginlik yaşandı. Binlerce göçmen Edirne’ye toplandı, Yunanistan göçmenlerin ülkeye girişlerini önlemek için sert tedbirlere başvurdu, büyük bir kısım göçmen Avrupa’ya gidemedi. 1 Aralık 2019'de Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan virüs, küresel çapta hızla yayıldığından ötürü Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi ilan edildi. 11 Mart 2020 tarihinde Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'deki ilk corona virüs vakasının görüldüğünü ve bir kişinin test sonucunun pozitif çıktığını açıkladı. Corona virüs tedbirleri kapsamında ilköğretim ve ortaöğretim 16 Mart'tan itibaren 1 hafta süreyle tatil edildi. Üniversiteler ise 3 hafta süreyle tatil edildi. 17 Mart'ta Türkiye'de Corona virüsten kaynaklı ilk ölüm gerçekleşti. Bugüne kadar salgında vaka sayısının 1 milyon 898 bin 447, hayatını kaybedenlerin sayısının ise 16 bin 881olduğu Sağlık Bakanlığınca açıklandı.

21 Ağustos'ta ülkemiz için tarihi bir gün yaşandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Karadeniz'de 320 milyar metreküp doğal gaz bulunduğunu duyurdu. 27 Eylül’de Ermenistan’ın Azerbaycan’a aniden saldırması sonucunda Dağlık Karabağ savaşı başladı. Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki bu savaşta Türkiye tüm imkânlarının kardeş Azerbaycan’ın emrinde olduğunu dünyaya deklare etti. Türk SİHA’ları dünyaya parmak ısırtacak bir başarı ile Ermenilerin bütün savaş gücünü kırdı ve Azerbaycan Türk Ordusu, 26 yıl sonra vatan toprağı olan Dağlık Karabağ’ı yeniden kurtardı. 45 gün süren bu savaşta Azerbaycan Türk Ordusu Ermenistan Ordusunu hezimete uğrattı. Ekim’de Türkiye İzmir depremi ile sarsıldı. 30 Ekim'de Ege Denizi'nde İzmir'in Seferihisar ilçesinde saat 14.51'de 6,6 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. 15 saniye süren depremin yerin 16.5 kilometre derinlikte olduğu açıklandı. Acı depremde 116 vatandaşımız hayatını kaybetti. Şiddetli deprem sonrası Türkiye tek yürek olup İzmir'in yaralarını sardı. 3 Kasımda ABD başkanlık seçimleri yapıldı ve Trump kaybetti, Joe Biden seçimi kazandı. Türkiye ile ABD’nin arası S-400 füzeleri nedeniyle açılmıştı. Trump başkanlığı teslim etmeden önce Kongreden çıkan CAATSA yaptırımlarını veto etti. Ancak ikinci kez ABD Başkanının önüne gelmesi durumunda CAATSA yaptırımları Türkiye’ye uygulanmak üzere yürürlüğe koyulacak. Yine ABD’nin Halk Bankası davası ile Türkiye’yi sıkıştırmaya çalışacağı da söylenenler arasında. AB de Türkiye’ye karşı yaptırım kararı aldı ve bunların neler olacağı ile uygulanmasını Mart 2021’ e bıraktığını açıkladı. Almanya’da Türk doktorları Uğur Şahin ve Özlem Türeci’nin buldukları Covit-19 aşısı dünya için umut oldu. Çin, Rusya, ABD, İngiltere de Covit-19 aşılarını buldular ve salgının önlenmesi için dünyanın hizmetine sundular. Türkiye yıl boyu Doğu Akdeniz’de hidrokarbon yataklarında aramalarına devam etti. Yunanistan ve GKRY Türkiye’nin bu aramalarına engel olmak için AB’yi arkalarına alarak Türkiye’ye karşı hasmane tutumlarını arttırdılar. Bu arkalamada en çok da Fransa’nın önde olduğu görüldü. Hatta öyle ki İrini tatbikatı sırasında Yunan amiralinin emri ile Alman fırkateyni tarafından Türkiye’nin bir sivil yük gemisinin önü kesilerek gemiye komandolar indirildi. Arama yapıldı, bir şey bulunamadı ama Türkiye bir deniz haydutluğuna maruz kalmış oldu. Aralık ayında Yunanistan, Türkiye’ye karşı silahlanmasını giderek arttırdı ve Fransa ile 18 adet Rafale uçağı, Meteor füzeleri ve denizaltı tespitinde kullanılmak üzere 4 adet helikopter anlaşmasını yaptı. Öte yandan ABD’den F-35 uçaklarının alımı için anlaşmaya vardı. Almanya’dan aldığı Leopar tanklarının revizyonunu gerçekleştirdi. Yunanistan son olarak da Fransa’dan 4 adet Belharra tipi fırkateyn alacaklarını açıkladı. Yunan Eleftheros Typos Gazetesi Belharra fırkateynlerinde bulunan bin km. menzilli füzelerle “Ege’den Ankara’yı bile vurabileceklerini” yazdı.

Evet, kabaca bilançonun sonuna geldik. Günün sonunda dünya ve Türkiye açısından baktığımızda Covit-19’un en büyük sorun olduğunu, bulunan aşılarla 2021 de salgının önleneceği hepimizin en büyük dileği ve umududur. Türkiye açısından özelde baktığımızda Biden başkanlığındaki ABD ile Türkiye’nin sorunlar yaşayabileceği, bu sorunların Suriye ve Doğu Akdeniz’de yansımalarının olabileceği, Yunanistan’ın bu gerginlikleri fırsat bilerek Türkiye’ye karşı emrivakilerde, oldubittilerde bulunacağı düşünülebilir. Sonuçta hem sağlık hem ekonomi hem de dış politika alanında zor bir 2021 bizi bekliyor gibi. Ama en önemlisi sağlık. Sağlığımız yerinde olsun, gerisini bir biçimde hallederiz. İnşallah 2020 gibi bir yılı bir daha hiç yaşamayız.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları