YÖK'ten yurt dışı kararı Bu şart getirildi

YÖK'ten yurt dışı kararı Bu şart getirildi
Yükseköğretim Kurulu'nun Resmi Gazete'de duyurduğu yeni düzenlemeye göre, yurt dışındaki üniversitelere kayıt olabilmek için artık YKS puanı gerekecek.

Resmi Gazete'de, "Yurtdışı Yükseköğretim Diplomaları Tanıma ve Denklik Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" başlığı altında bir duyuru yayınlandı. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından verilen bilgilere göre, bu yeni düzenleme ile birlikte, yurt dışındaki üniversitelere kayıt işlemlerinde yeni bir YKS puan şartı getirildi.

205500-yks-detaylari-aciklandi-2021-yks-sinavi-ne-zaman-962b8c2c4c0a8dfab68f1b8f5810c602.jpg

Bu düzenleme, ilan tarihinden itibaren kayıt yaptıracak öğrenciler için geçerli olacak ve Türkiye'de lise eğitimini tamamlamış olan öğrencilerin, YKS kılavuzunda Türkiye'deki belirli programlara başarı sıralamasına göre kayıt yapabilme şartlarını karşılamaları gerekecek. Öğrencilerin, yurt dışındaki eğitim programlarına kaydolurken, kayıt oldukları yıl içinde ÖSYM tarafından düzenlenen merkezi yerleştirme sınavında, tercih ettikleri program için belirlenen başarı sıralamasına ulaşmaları zorunlu hale gelmiştir. İlgili belge, başvuru sırasında diğer evraklarla birlikte kuruma sunulmalı. YKS'ye katılmayan veya katılıp gerekli başarı sıralamasına ulaşamayan öğrencilerin denklik başvuruları ise kabul edilmeyecek.

jmythg.jpg

Bu tarihten itibaren, mezuniyet ülkesine bakılmaksızın, tıp, diş hekimliği, eczacılık ve hukuk alanlarında eğitim görenler için denklik başvuruları şu şekilde değerlendirilecek: Eğer bir adayın mezun olduğu üniversite, öğrenime başladığı yıl için YÖK'ün tanıdığı sıralama kuruluşlarının dünya genelindeki üniversite sıralamalarında en az iki tanesinde ilk 1000 içinde değilse, bu adayın denklik başvurusu kabul edilmeyecek.

8592.jpg

Ayrıca, bu tarihten itibaren kayıt yaptıran ve tıp, diş hekimliği, eczacılık ve hukuk alanlarında başvuru yapanlar için, Türkiye'de ortaöğrenim görenlerle ilgili özel şartlar korunarak, eğer adayın mezun olduğu kurum öğrenime başladığı yıl için YÖK tarafından tanınan sıralama kuruluşlarının dünya genelindeki üniversite sıralamalarında en az üçünde ilk 400 içindeyse, yönetmelikteki diğer şartlar gözetilmek kaydıyla, Seviye Yeterlik ve Belirleme Sistemi'ne tabi tutulmaksızın denklik verilecek.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.