Türkiye 31 Mart'ta sandığa gidiyor 11 soruda merak edilenler

Türkiye 31 Mart'ta sandığa gidiyor 11 soruda merak edilenler
Türkiye, 31 Mart 2024 Pazar günü gerçekleştirilecek olan mahalli idareler seçiminde yerel yöneticilerini belirlemek üzere oy kullanmaya hazırlanıyor.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 1 Ocak'tan itibaren uygulamaya koyduğu seçim takvimine göre hareket ediyor. Seçim sürecinin her aşaması, oy kullanımından oyların sayımına kadar olan süreçteki önemli noktaları içermekte. Bu bağlamda, seçmenlerin bilgilendirilmesi amacıyla, oy kullanma işleminden oyların sayılmasına kadar olan evreleri kapsayan 11 temel soru ve bu soruların cevapları hazırlandı...

thumbs-b-c-8c13fb1a2533aed47b622774837a05b0.jpg

1- SEÇMEN BİLGİ KAĞIDI NE ZAMAN GELİR?

Seçmen bilgi kağıtları, 29 Şubat'ta hazırlanmaya ve dağıtılmaya başlayacak. 24 Mart tarihinde ise bu kağıtların tüm seçmenlere ulaştırılması süreci tamamlanmış olacak.

2- BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SINIRLARINDA YAŞAYAN SEÇMEN NELER İÇİN OY KULLANACAK?

Türkiye'de seçimlerde oy kullanma hakkı, kanunlarla belirlenen bazı istisnalar haricinde, yalnızca seçmenin kayıtlı olduğu sandıkta mümkündür. Her birey, sadece kendi seçim bölgesindeki seçimlerde oy kullanabilir. Adana'dan Van'a kadar büyükşehir belediye başkanlığı, belediye başkanlığı, belediye meclisi üyeliği ve muhtarlık gibi yerel yönetim pozisyonları için seçmenler, kendi bölgelerinde oy kullanacaklardır.

thumbs-b-c-5430de9721075dc3ef5b70b4eb2bbc48.jpg

3- BÜYÜKŞEHİR OLMAYAN İLLERDE NELER İÇİN OY VERİLECEK?

Türkiye'de büyükşehir statüsünde olmayan illerde, vatandaşlar il genel meclisi üyelerini, belediye başkanlarını, belediye meclis üyelerini ve mahalle muhtarlarını ile ihtiyar heyetini seçmek için oy kullanacaklar.

4- KÖYDE YAŞAYAN SEÇMEN NELER İÇİN KULLANACAK?

Köylerde, "il genel meclisi üyeliği" ve "muhtarlık ile ihtiyar meclisi" seçimleri için vatandaşlar oy kullanacaklar.

5- OY PUSULALARI NE RENK?

Büyükşehir belediye başkanlığı için verilecek oylar beyaz renkli pusulada toplanacak, il genel meclisi üyeliği seçimleri için kullanılacak pusulalar turuncu olacak. Belediye başkanlığı seçimi için mavi, belediye meclisi üyeliği için ise sarı renkli oy pusulaları kullanılacak.

thumbs-b-c-87d74010e7d6fe9a3b5e9aa47cae0a14.jpg

6- TÜM PUSULALAR KAÇ ZARFA KOYULACAK?

Seçmenler, her bir oy pusulasını dikkatlice ve eksiksiz bir şekilde tek bir zarfa yerleştireceklerdir. Bu işlem, oyların sayımının düzenli ve verimli bir şekilde yapılmasını sağlayacaktır.

7- OY VERME İŞLEMİ HANGİ SAATLER ARASINDA YAPILACAK?

YSK'nın aldığı bir karara göre, mart ayında yapılacak seçimlerde mevsim şartları ve güneşin batış saatleri göz önünde bulundurularak, Türkiye'nin doğusundaki 32 ilde oy verme işlemleri bir saat öne çekildi.

Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis illerinde oy verme saatleri 07.00'den 16.00'ya kadar olacak. Bu illerdeki ceza infaz kurumlarında da aynı saatler uygulanacaktır. Diğer tüm illerde ise oy verme saatleri 08.00'den 17.00'ye kadar devam edecek.

thumbs-b-c-5fe0ac82f5336f01428015a684f6d774.jpg

8- OYLAR SAAT KAÇTA SAYILMAYA BAŞLAYACAK?

Oy kullanma süreçleri ile ilgili olarak, 07.00-16.00 saatleri arasında oy verme işleminin yapıldığı şehirlerde, oyların sayımına en erken saat 16.00'da başlanabilecek. Diğer şehirlerde ise bu süreç saat 17.00'ye kadar uzayacak. Ayrıca, sandık seçmen listesinde yer alan tüm seçmenlerin oylarını kullanmış olmaları durumunda dahi, oy verme süresinin sona ermesinden önce sandıkların açılması kesinlikle yasak.

9- ÖNCE HANGİ OYLAR SAYILACAK?

Büyükşehirlerdeki seçim süreçleri, büyükşehir belediye başkanı, belediye başkanı, belediye meclis üyesi ve mahalle muhtarlığı pozisyonları için oy sayımı ve dökümünü içerir. Diğer şehirlerde ise, belediye başkanı, belediye meclis üyesi, il genel meclis üyesi ve muhtarlık için benzer bir süreç takip edilir.

thumbs-b-c-a88300808dc5f44c6cff41e0bf77adca.jpg

10- YURT DIŞINDAKİ SEÇMEN OY KULLANACAK MI?

Her bir yurt dışı seçmen, genel milletvekili seçimlerinde, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ve referandumlar sırasında, yurt dışı temsilcilikler ve gümrük kapılarında oluşturulacak olan sandıklarda oy kullanma yetkisine sahiptir. Ancak, yurt dışında yaşayan seçmenler yerel seçimlerde oy kullanma hakkına sahip değil.

11- CEZAEVİNDEKİ SEÇMENLER OY KULLANABİLECEK Mİ?

Anayasa gereği, taksirli suçlar dışında cezaevinde yatan mahkumlar oy kullanamaz. Ancak, taksirli suçlardan mahkum olanlar ve tutuklular için, bu seçimlerde de cezaevlerinde oy kullanmaları mümkün olacak şekilde sandıklar kurulacak.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.