Kıdem tazminatında kritik gün ortaya çıktı 'Emekli olacaklar, işten ayrılacaklar dikkat'

Kıdem tazminatında kritik gün ortaya çıktı 'Emekli olacaklar, işten ayrılacaklar dikkat'
Asgari ücret ve memur maaşına yapılacak olan zam, kıdem tazminatı ücretlerinin de artmasına neden olacak. Kıdem tazminatı neye göre belirleniyor? Yüzde kaç zam yapılacak?

Asgari ücretin ikinci toplantısı 18.12.2023 tarihinde saat 13:30 da gerçekleştirildi. Biten ikinci toplantının ardından gözler üçüncü toplantıda.

Asgari ücret ve memur maaşına yapılması beklenen zam oranı neredeyse netleşti. Bu zam aynı zamanda kıdem tazminatı ücretlerinin artmasına doğrudan etki edecek.

BU ORAN YÜZDE KAÇ?

Asgari ücret ve memur maaşına yüzde 50 zam yapılması öngörülüyor. Bu yüzdelik oran da 2024 yılında kıdem tazminatı taban ücretinin 50 bin lira seviyesine çıkmasını işaret ediyor.

Asgari ücret ile ilgili bir çok görüş ve masada farklı rakamlar söz konusu. Diğer yandan netleşmiş olarak görebileceğimiz bir durum tek zam yapılması. Henüz kesin bir bilgi olmasa da planların bu doğrultuda yapıldığına dair birçok açıklama yapıldı.

emekli-4-kopya.jpg

TEK ZAM KIDEM TAZMİNATINI ETKİLEYECEK

Asgari ücrete tek zam yapılması birçok ödeme ve gelir kaleminde değişikliklere yol açacak. Bunlardan bir tanesi de kıdem tazminatı taban ücreti.

2024’TE KIDEM TAZMİNATI NE KADAR OLACAK?

Yeni yıla sayılı günler kala hem emekli olmayı düşünenler hem de iş değiştirmek isteyenler için kıdem tazminatı hesabı farklılaşıyor.

Şu an için taban ücret asgari ücret tutarı yani 11.402 lira üzerinden belirleniyor. Ama asgari ücrete yapılacak olan yeni zam ile yüzde 50 civarında bir asgari ücret artışı ile bu tutarın 17.103 liraya çıkması öngörülüyor.

Kıdem tazminatı tavan ücreti ise memur maaş katsayısına bağlı olarak hesaplanıyor. Burada asgari ücretin üzerinde maaş alanlar için en önemli tarih 3 Ocak 2024 olarak görünüyor.

emekli-2.jpg

TÜİK 3 OCAK'TA VERİLERİNİ AÇIKLAYACAK

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 3 Ocak 2024 Çarşamba günü Aralık ayı enflasyon verilerini açıklayacak. Buna göre memur maaş zammı için 6 aylık enflasyon oranı belli olacak. 5 aylık memur zammı şimdilik yüzde 45 olarak kesinleşti bu oranın da yüzde 50’ye yaklaşması bekleniyor. Bu durumda 23.489 lira olan kıdem tazminatı tavanı 35.233 liraya yükselecek.

Konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulunan Özgür Kaya, Bugün işten ayrıldığınızda alacağınız kıdem tazminatı ücreti 15 gün yani asgari ücrete gelen zam oranının belli olmasından sonra yüzde 50 seviyesinde fark söz konusu olacağının altını çizdi.

KIDEM TAZMİNATINI BELİRLEYEN UNSURLAR NELERDİR?

Birisi asgari ücret bir diğeri ise memur zammı olduğunu vurgulayan Özgür Kaya,

“Kıdem tazminatının bir tabanı, bir de tavanı var. Kıdem tazminatı tabanı asgari ücrete göre belirleniyor. 2023 asgari ücret rakamı 11.402 TL. Kıdem tazminatı hesaplamasında bunun altında bir rakam hesaplaması söz konusu değil. Kıdem tazminatı tavan rakamını ise memur maaş katsayısı belirliyor. Dolayısıyla 2024 kıdem tazminatı taban ve tavanı 1 Ocak 2024 tarihinde işten ayrıldığınız takdirde buna göre değişecek” diye konuştu.

1687264066722.jpg

50 BİN TL’DEN FAZLA ARTACAK

“Asgari ücrete yüzde 45 zam gelmesi halinde kıdem tazminatı tabanı 11.402 liradan 16.532 liraya yükselecek” diyen Özgür Kaya, “Yüzde 48 zam gelirse kıdem tazminatı 16.874 lira olacak. Bir kişi yıl çalıştığında şu an 110 bin TL civarında bir kıdem tazminatı alırken 1 Ocak’tan itibaren 160 bin liraya çıkacak. Yüzde 50’lik bir artış söz konusu olduğunda ise kıdem tazminatı tabanı 17.103 lira seviyesine oturmuş olacak. Bugünlerde işten ayrılmayı düşünen ya da ayrılacak olanlara biraz daha sabırlı olmalarını tavsiye ediyorum” ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.