En düşük emekli ve memur maaşı ortaya çıktı 'Merkez Bankası son veriyi paylaştı'

En düşük emekli ve memur maaşı ortaya çıktı 'Merkez Bankası son veriyi paylaştı'
Merkez bankası ekonomistlerinin gerçekleştirmiş olduğu 2023 yılına ait son ankette emekli ve memur maaşlarının ne kadar olacağına dair en güçlü ipucu ortaya çıktı.

Asgari ücret ikinci toplantısı bugün gerçekleştirilecek. Milyonlarca vatandaş pusmuş ikinci toplantının başlamasını bekliyor.

Asgari ücretin ne kadar olacağı merak konusuyken aynı zamanda memur ve emekli maaşlarının ne kadar olacağı da merak konusu.

Merkez bankası ekonomistlerinin gerçekleştirmiş olduğu 2023 yılına ait son ankette emekli ve memur maaşlarının ne kadar olacağına dair en güçlü ipucu ortaya çıkmış oldu.

Merkez Bankası’nın son anketine göre emekli ve memur maaşlarının zam oranı yüzde 50’e yaklaşacağını gözler önüne seriyor. Bu oldukça önemli ve güçlü bir zam oranı.

emekli-4-kopya.jpg

ENFLASYON ORANLARI ORTAYA ÇIKTI

Yapılan ankete göre Temmuz-Aralık döneminde enflasyon yüzde 33,25 olacak. Bu da Ocak zammı için enflasyon farkının yüzde 21,25’e ulaşacağı anlamına geliyor.

Merkez Bankası’nın yayımlamış olduğu anket sonuçları doğrultusunda bakıldığında yüksek oranda memur ve emekli maaşının artacağının yanı sıra net rakamları görmek mümkün oldu.

EN DÜŞÜK MEMUR MAAŞI 33 BİN LİRA SEVİYESİNE ÇIKACAK

Toplu sözleşmede belirlenen yüzde 15’lik zam ile birlikte Ocak zammı toplamda yüzde 36,25’e ulaşacak. Bu rakam oldukça yüksek. Bu oran ışığında en düşük memur maaşının 22 bin 17 liradan yaklaşık 33 bin lira seviyesine ulaşacağını söylemek mümkün.

emekli-2.jpg

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI 9 BİN LİRA SEVİYESİNE ÇIKACAK

Memur maaşlarına yansıyan bu zam oranı emekli maaşına da benzer oranda yansıyacak. En düşük emekli maaşı 9 bin 876 liradan 14 bin 960 liraya yükselecek.

MAAŞ ZAMLARI 3 AŞAMADA DÜZENLECEK

Asgari ücretin belirlenmesinin ardından zamlar şekillenecek ve ocak 2024’ün ilk yarısında milyonlarca vatandaşın gelirini arttıracak 3 düzenleme birden yapılacak.

İşte o düzenlemeler;

  1. SSK, Bağ-Kur emekli kök maaş zammı
  2. En düşük emekli maaşı yeniden belirlenecek
  3. Memur ve memur emeklisi için maaş artışları

TÜM BU RAKAMLAR VE ANKET SONUÇLARININ IŞIĞINDA;

6 aylık enflasyon beklentisi: Yüzde 38,08

Refah payı hariç hesaplanan SSK ve Bağ-Kur emekli zammı: Yüzde 38,08
Hesaplanan memur enflasyon farkı: Yüzde 30,26
Toplu sözleşme zammı: Yüzde 15
Hesaplanan memur zammı: Yüzde 49,80 oldu.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.