Kıdem tazminatında flaş gelişme Ocak ayı cepleri dolduracak

Kıdem tazminatında flaş gelişme  Ocak ayı cepleri dolduracak
Milyonlarca çalışanı ilgilendiren kıdem tazminatı ücretlerinin yeni düzenleme detayları belli oldu.

Memur zammının belli olmasının ardından, kıdem tazminatlarıyla ilgili milyonlarca çalışanı ilgilendiren detaylar ortaya çıkmaya başladı. Yeni düzenlemelerle birlikte 2024 yılında işten çıkarılan veya emekliliğini isteyen çalışanların tazminatları 100 bin TL artarak çalışanın yüzünü güldürecek.

Çalışanları yakından ilgilendiren kıdem tazminatı konusu son aylarda çoğu kez tartışılıyor. Alınan tazminatlar, yıllarca aynı iş yerine emek vermiş çalışanın emekli olduğunda ya da işten haksız yere çıkarıldığında işsiz geçirdiği günler adına büyük bir kaynak niteliği taşıyor. Peki, kimler işten ayrılırken yüklü bir kıdem tazminatı alabilir?

paraa.jpg

TABAN VE TAVAN TUTAR ÖNEMLİ

Emekli olan veya işten haksız yere çıkarılan çalışan, ayrılırken işverenden, çalıştığı her bir yıl için toplu bir ödeme alıyor. Kıdem tazminatı olarak adlandırılan bu ödeme, çalışanın aylık brüt kazancı üzerinden hesaplanıyor ve aynı zamanda taban-tavan sınırı uygulanıyor.

Bir çalışanın üzerinden değerlendirilen kıdem tazminatının tabanı asgari ücret olarak belirleniyor. Bu ücretin altında kıdem tazminatı ödemesi mümkün olmuyor. Tavan ücretlerde ise her bir yıl için 23 bin 490 TL uygulanıyor. Asgari ücretten fazla maaş alan çalışan, kıdem tazminatı alacağı zaman en fazla bu kadar ücretten yararlanabiliyor.

emekliii.jpg

Ancak yeni yılla birlikte tavan olarak belirlenen 23 bin 490 TL tutarındaki tavan ücretler, memur maaş zammı göz önünde bulundurularak 33 bin 590 liraya çıkarılacak.

MEMUR MAAŞLARI BELİRLEYİCİ OLDU

Yeni yılda kıdem tazminatları, memur maaşlarına göre biçimlendi. Ocak ayından sonra ödenmesi planlanan memur maaşları, yüzde 15’lik toplu sözleşme zammı olarak yansıyacak. Bununla birlikte, zammın üzerine enflasyon farkı eklenecek. Böylece yüzde 40’ı bulan memur maaşları kıdem tazminatını da yükseltecek ve tavan olarak belirlenen ücret sınırı da 33 bin 590 TL’ye yükseltilmiş olacak.

ÇALIŞANIN OCAK AYINI BEKLEMESİ KAR GETİRECEK

Çalışanların her 1 yıla karşılık alacağı taban ve tavan ücretler, Ocak ayında artacak. Buna göre Aralık ayında işten çıkarılan ya da emekli olan bir çalışan, Ocak ayında işten ayrılırsa 100 bin TL kar edebilecek.

Bu hesaba göre 30 bin lira brüt maaşı olan 10 yıllık bir çalışan Aralık ayında işten çıkarıldığında 234 bin 900 TL kıdem tazminatı alabilirken Ocak ayında ayrıldığı takdirde 335 bin 900 TL kıdem tazminatı alabilecek. Aradaki 100 bin TL ile birlikte Ocak ayında işten ayrılanların daha karlı oldukları görülüyor.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.