İbn-i Sina'nın yüzyıllar önceki önerisi tüm dünyaya yayıldı Beyinde ve damardaki tıkanıklığı geçiren tek besin

İbn-i Sina'nın yüzyıllar önceki önerisi tüm dünyaya yayıldı Beyinde ve damardaki tıkanıklığı geçiren tek besin
Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde görev yapan Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, nane familyasından gelen bir bitkinin, özellikle kalp ve tansiyon üzerindeki olumlu etkilerini vurguladı. Ayrıca, bu bitkinin Türkiye genelinde yaygın bir şekilde kullanıldığını belirtti.

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi'nden Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, limon otunun sağlık üzerindeki olumlu etkilerine dair bilgiler verdi. Bu bitkinin, stres ve balgam sorunlarına iyi geldiği gibi, kalp rahatsızlıkları ve yüksek tansiyon için de faydalı olduğunu belirtti. Limon otu, nane ailesine ait bir bitki olup, özellikle orta Avrupa ve Akdeniz bölgesinde yetişir. 'Melissa officinalis' olarak da bilinen bu bitki, 'arı yaprağı' anlamına gelen Latince bir isme sahiptir ve bal yapımında arıların beslenmesi için kullanılır.

vegetable-and-herbs-lemon-grass.jpg

Prof. Dr. Karabulut, antik Yunan'da bu bitkinin yapraklarından elde edilen solüsyonun, potasyum nitrat ile birleştirilerek mantar zehirlenmeleri ve karın ağrıları için kullanıldığını, nefes darlığı ve sindirim sistemi rahatsızlıklarında ise şurup veya tuz ile karıştırılarak tedavi amaçlı kullanıldığını aktardı. Ayrıca, İbn-i Sina'nın eserlerinde de limon otunun balgam ve stresle ilgili hastalıkların tedavisinde etkili olduğunu ve beyin fonksiyonları üzerinde olumlu etkileri olduğunu yazdığına dikkat çekti. Bu bitkinin ağız kokusuna karşı da kullanıldığı bilgisini ekledi.

Karabulut, limon otunun yedinci yüzyılda Fas'tan İspanya'ya geçiş yaparak Avrupa geneline yayılmasının hem kullanımını hem de kültürel entegrasyonunu artırdığını belirtiyor. Fransız edebiyatında bu bitki 'Hayat İksiri' olarak bilinirken, Türkiye'de çok çeşitli sağlık sorunlarına karşı kullanıldığı gözlemleniyor. Örneğin, Sakarya'da depresyon ve migren, Kırklareli'nde ise astım, kalp hastalıkları, diyabet, bronşit ve kanser gibi ciddi rahatsızlıkların tedavisinde tercih ediliyor. Balıkesir, İzmir, Denizli, Uşak ve Kütahya gibi illerde ise mide, kalp, karaciğer sorunları, psikolojik bozukluklar, hafıza problemleri, uyku bozuklukları ve sinir sistemi rahatsızlıkları için kullanımı yaygın. Ayrıca, Antalya ve İstanbul'da kalp ve damar hastalıklarına karşı, Çanakkale, Gaziantep ve Giresun'da ise kan şekerini düzenlemek amacıyla kullanıldığı biliniyor. Çanakkale'nin Ezine ilçesinde ise, limon otunun toprak üstü kısımlarından yapılan infüzyonun, kadınların yumurtalık hastalıkları üzerinde olumlu etkileri olduğu ve bu infüzyonun sabahları aç karnına alındığı kaydedilmiştir.

lemongrass-benefits.jpg

Kalp ve damar sağlığını desteklemek için halk ilaçlarında, bitkisel özlerden elde edilen solüsyonlara taze limon dilimleri eklenerek kullanım yaygındır. Bu solüsyonlar, bitkinin kuru ve toz haline getirilmiş kısımlarının bal ile karıştırılması ya da limon otu ve Naoloui bitkisinin bir araya getirilerek hazırlanan infüzyonlar şeklinde de tüketilebilir. Türkiye'nin farklı bölgelerinde, Antalya ve İstanbul'da bu uygulamalar daha çok kalp ve damar hastalıklarına karşı tercih edilirken, Çanakkale, Gaziantep ve Giresun gibi şehirlerde kan şekerini düşürmek için kullanıldığı gözlemlenmiştir.

Özellikle Çanakkale'nin Ezine ilçesinde, sabahları aç karnına alınan bir infüzyonun kadınların yumurtalık rahatsızlıklarının tedavisinde etkili olduğu belirtilmiştir. Limon otunun ruh halini olumlu yönde etkileyebileceği, anksiyete, uykusuzluk, Alzheimer, demans ve düşük doz radyasyonun neden olduğu oksidatif stres gibi durumlarla mücadelede yardımcı olabileceği, ayrıca adet sancılarını hafifletebileceği bilimsel çalışmalarla desteklenmiştir.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.