Uluslararası analistler Merkez Bankası’nın faiz kararını erkenden açıkladı

Uluslararası analistler Merkez Bankası’nın faiz kararını erkenden açıkladı
Uluslararası analistler, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın gelecek faiz toplantısında mevcut politika faiz oranını değiştirmeyeceğini öngörüyor.

Finansal analistler, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) gelecek faiz toplantısında mevcut politika faiz oranını değiştirmeyeceğini öngörüyor. Bu tahminler, TCMB'nin enflasyon oranlarındaki muhtemel artışlara karşı daha katı bir para politikası benimseyebileceğini gösteren "bekle ve gör" yaklaşımını sürdüreceğine işaret ediyor.

Societe Generale'in bölge stratejisti Marek Drimal, son dönemde enflasyon oranlarında beklenmedik yükselişler yaşanmasına rağmen, TCMB'nin Para Politikası Kurulu'nun (PPK) faiz oranını %45 seviyesinde sabit tutacağını tahmin ediyor. Drimal'a göre, TCMB, faiz oranlarını yükselterek ekonomideki sıkılaşmayı yönetmeyi hedefleyebilir ve bu stratejinin nedenleri arasında son dönemde uygulanan makroekonomik tedbirler ve ödemeler dengesinde beklenen olumlu gelişmeler bulunuyor.

grfe.jpg

2025'İN İLK ÇEYREĞİNDE 500 BAZ PUANLIK BİR İNDİRİM GELEBİLİR

Drimal, Merkez Bankası'nın faiz oranlarında önemli bir artışa gitme ihtimalinin arttığını söyledi. Mevcut durumda, TCMB'nin yıl sonuna kadar politika faiz oranını %45 olarak koruyabileceğini öngören Drimal, 2025 yılının başlarında %5'lik bir faiz indirimi beklentisi içinde olduğunu dile getirdi.

Drimal, Türk Lirası'nın kısa vadede zorluklarla karşılaşabileceğini ancak cari işlemler dengesindeki olumlu gelişmelerin ve beklenen döviz akışlarının TL'nin yılın ikinci ve üçüncü çeyreklerinde değer kazanmasına katkı sağlayabileceğini belirtti. In Touch Capital Markets'tan Kıdemli Döviz Analisti Piotr Matys ise, TCMB'nin faiz oranlarını mevcut seviyede sabit tutmasının genel beklenti olduğunu ifade etti. Matys, TCMB'nin kararının açıklanmasıyla birlikte, resmi açıklamada yer alacak yeni bilgilerin yatırımcılar tarafından dikkatle inceleneceğini söyledi.

AA Finans tarafından yapılan anket sonuçlarına göre, ekonomistlerin büyük bir kısmı TCMB'nin faiz oranlarını değiştirmemesini bekliyor ve yıl sonu için medyan politika faizi beklentisi %45 olarak belirlendi.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.