Bazı seçim yasakları bugün başladı

Bazı seçim yasakları bugün başladı
Yüksek Seçim Kurulu tarafından belirlenen takvime göre, 31 Mart'taki Mahalli İdareler Genel Seçimleri öncesinde, bugünden itibaren propaganda serbestliği ve bazı seçim yasakları başladı.

Yüksek Seçim Kurulu'nun belirlediği takvime göre, Mahalli İdareler Genel Seçimleri 31 Mart'ta gerçekleştirilecek. Seçim öncesi propaganda faaliyetleri 30 Mart Cumartesi günü saat 18.00 itibarıyla sona erecek, seçimle ilgili yasaklar ise 31 Mart Pazar günü gece yarısı 23.59'da kalkacak.

gfreewdq.jpg

SÖZLÜ, YAZILI VEYA GÖRÜNTÜLÜ PROPAGANDA YAPILABİLECEK

Seçim döneminde, politik partiler ve bağımsız adaylar, propaganda sürecinin bitimine dek basılı medyada ve internet siteleri üzerinden reklam ve duyurularla propaganda yapma hakkına sahiptirler. Ancak, kamusal alanlar, ibadethaneler ve resmi binalar gibi belirli yerlerde ve seçim kurullarının belirlemediği alanlarda toplu halde propaganda yapmak yasaktır. Ayrıca, güneş batışından iki saat sonra ile güneş doğuşuna kadar açık alanlarda toplu sözlü propaganda yapmak da yasaklanmıştır. Elektronik posta ve telefon aracılığıyla vatandaşlara yönelik herhangi bir propaganda mesajı gönderilmesi de mümkün değildir; bu kural, politik partilerin kendi üyelerine mesaj göndermeleri durumunda geçerli değildir.

edw.jpg

Seçim gününden önceki on günlük süre zarfında, basın ve yayın organları aracılığıyla yapılan kamuoyu araştırmaları, anketler ve tahminler gibi faaliyetler, siyasi partiler veya adaylar lehine ya da aleyhine olacak şekilde yayınlanamaz. Bakanlar ve milletvekilleri, resmi araçlarla seçim kampanyası gezileri yapamazlar; bu geziler sırasında resmi karşılama veya uğurlama törenleri düzenlenemez ve resmi ziyafetler verilemez. Ayrıca, bakanlar, milletvekilleri ve adayların seçim kampanyası gezilerine devlet memurlarının katılımı yasaktır.

31 MART'TA SANDIK BAŞINA GİDİLECEK

Seçmen bilgilendirme kağıtları, 29 Şubat Perşembe günü dağıtılmaya başlandı ve 24 Mart Pazar gününe kadar tüm seçmenlere ulaştırılması planlanıyor. Bu kağıtların yanınızda bulundurulması zorunlu olmayıp, seçmenler oy kullanacakları yer ve sandık numarasını Yüksek Seçim Kurulu'nun resmi web sitesi, e-Devlet portalı, YSK Seçmen Sorgulama Mobil Uygulaması ya da YSK Çağrı Merkezi üzerinden öğrenebilirler. 28 Mart'ta, tutuklu ve taksirli suçlardan mahkum olanların listeleri nihai hale getirilecek. Türkiye genelinde vatandaşlar, 31 Mart'ta yapılacak olan seçim için oy kullanma işlemi için sandık başına gidecekler.

rfedwa.jpg

OY VERME SAATLERİ

Yüksek Seçim Kurulu, mart ayındaki seçimlerde mevsimsel koşullar ve akşamın erken saatlerde karanlık olmasını göz önünde bulundurarak, Türkiye'nin doğusundaki otuz iki ilde oy kullanma zamanlarını bir saat erkene alarak yeniden düzenledi. İşte bu düzenlemeye tabi olan iller: Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis. Bu illerde ve bu illerin cezaevlerinde oy verme işlemi sabah 07.00'den akşam 16.00'ya kadar gerçekleştirilecek. Diğer taraftan, ülkenin diğer bölgelerindeki seçmenler için oy verme saatleri sabah 08.00'den akşam 17.00'ye kadar olacak şekilde belirlendi.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.