Fahiş konut fiyatlarına yeni neşter 'Her şey sil baştan değişiyor

Fahiş konut fiyatlarına yeni neşter 'Her şey sil baştan değişiyor
Tapu ve taşınmazların değerlerini belirmek amacıyla yeni tedbirler alınmaya başladı.

Son dönemlerde Türkiye'de fahiş olarak artış gösteren gayrimenkul fiyatlarına yeni tedbirler alınmaya devam ediyor. Gayrimenkullerin gerçek değerinin üzerinde satılmamasına yönelik çalışmalara yenileri ekleniyor.

Tapu Genel Müdürlüğü'nce uygulamaya alınacak olan Gayrimenkul Değer Bilgi Merkezi kuruluyor. Bu yapılacak olan değişikler konutun gerçek değerini belirleme de etkili olacak. Bu uygulama ile alınacak olan tapu harçları ve emlak vergileri bu eder üzerinden alınacak.

Yapılacak olan uygulama, "toplu değerlendirme modeli" ile birlikte fahiş fiyatların düşürülmesinde ve vergi kaçaklığının önüne geçirilmesinde etkili olması amaçlanıyor. Böylece de devletin vergi kaybı olacak.

ekran-goruntusu-2023-11-09-083424.pngTapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün 2024-2028 dönemine ait Stratejik Planı'nda hedeflenen 5 yıllık dönemde atılacak olan adımlar tüm değişkenlerin bir arada olarak, Tapu, kadastro, mimari projeler, imar hakları gibi her türlü bilginin ve fiyat-değer verilerinin bir araya getirilerek taşınmazın değerine etki edecek değişkenlerin bir arada olduğu taşınmaz değer haritalarının oluşturulmasında kullanılabilecek bir veri havuzunun oluşturulabilmesi gerektiği ifade edildi.

Bu kapsamda da Türkiye için en uygun olan değerlendirme modeli belirlenecek.

ekran-goruntusu-2023-11-09-083502.pngEmlak piyasasında yaşanan spekülatif amaçlı fiyat artışlarının engellenmesi, toplulaştırma, kamulaştırma vb. uygulamalar ile mahkemeler için düzenlenen bilirkişi raporlarına altlık oluşturulması, gayrimenkullerin vergilendirilmesinde esas alınan alım-satım değerinin belirlenmesi, gayrimenkul vergilendirme sisteminde tapu harçları ve emlak vergilerinin gerçek değerleri üzerinden alınmasının sağlanması, yatırımcılar için yer seçim analizlerine katkı vermesi gibi yararlarda sağlayacak.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.