Elektrik faturalarında kan emiciye dikkat 'Bu yöntem ile faturalar yarı yarıya düşecek'

Elektrik faturalarında kan emiciye dikkat 'Bu yöntem ile faturalar yarı yarıya düşecek'
Uzman isim elektrik faturalarını yarı yarıya düşürecek olan yöntemi açıkladı.

Hayat pahalılığının vatandaşın cebini zorladığı bu dönemlerde elektrik faturalarındaki fahiş artışlarda dikkat çekmeye başladı. Bu faturalara karşı nasıl düşürüleceğine yönelik çalışmalarda uzman isimler tarafından tartışıldı.

YÜZDE 10 ARTIŞA NEDEN OLUYOR

Faturaların fiyatını artıran önemli bir ayrıntı ise dikkat çekti. Bazı cihazlar kapalı olsa da prize takılı ise ‘vampir’ gibi elektriği çektiği ortaya çıktı. Bu durumda prize takılı cihazın yüzde 5 ve 10 aralığında faturada artışa neden oluyor. Kısacası bu cihazları kullanmasanız bile prize takılı olduğu için faturalarda devasa artış olabilir.

priz.jpg

ŞEKER: TAKILI OLMASADA GÜCÜ EMİYOR

Evlerde veyahut iş yerlerinde alacağınız ufak önlemlerle elektrik faturanda tasarruf sağlayacak. Elektronik cihazlarınızı prizden çekmek basit gibi görünse de ya da etkisi olmadığı söylense de etkisi çok büyük olduğu ortaya çıktı. “Vampir cihazlar” olarak adlandırılan cihazlar, prize takılıyken ya da bekleme modundayken çok fazla elektrik üretebiliyor. Uzmanlar bu cihazların neredeyse yüzde 10’nu fişe takılı kalan cihazlardan kaynaklandığını belirtiyor.

Üsküdar Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Selim Şeker, faturayı en çok artıran cihazların seyyar cihazları şarj eden A.C adaptörler olduğunun altını çizerken, prize takılıysa cihazlar bağlı olmasa da adaptör güç kullanmayı sürdüreceğini belirtti.

priz-001.jpg

Son olarak Şeker, “Bu güç kullanımı biz uyurken de sürdürerek batarya şarjında, mikrodalga fırında, DVD, televizyon, uzaktan kumanda ve bilgisayarlarda standby güç sağlarlar ve dolayısıyla ortalama bir evde sayıları 40’ı bulan cihaz çalışmadıkları zaman standby güç kullanırlar” dedi.

Tasarruf yapılması için ise şunlar gerekiyor;

Çay makinesi su ısıtıcısı televizyon, bilgisayar gibi ürünler prizden çekilmesi gerekiyor. Enerji tasarruflu ampuller ve prizler kullanılmalı. Beyaz eşya alırken A sınıfı alınmaya kesinlikle dikkat edilmesi gerekiyor.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.