Kombiyi açıp kapatmak tasarruflu mu 'Bu 7 yöntemle paranızın yarısı cepte kalacak'

Kombiyi açıp kapatmak tasarruflu mu 'Bu 7 yöntemle paranızın yarısı cepte kalacak'
Yaşar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü'nden Dr. Levent Bilir, evlerde ısınma amacıyla kullanılan doğal gazın daha etkili bir şekilde kullanılması için önerilerde bulundu.

Yaşar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü'nden Dr. Levent Bilir, enerji tasarrufunun konutlarda izolasyon ile başladığını vurgulayarak, "İyi bir izolasyona sahip bir binada iç ortam sıcaklığı daha istikrarlı olacaktır. Bu nedenle, ilk adım olarak yakıt kullanımını azaltarak tasarruf sağlamamız mümkün olacaktır. Konutlardaki izolasyon, gelecekte zorunlu hale gelecek bir önlem olarak karşımıza çıkacak.

aw124703-01.jpg

"KOMBİYİ EN YÜKSEK KADEMEYE GETİRİP SÜREKLİ ÇALIŞTIRMAKTAN KAÇININ"

Binaların daha az ısı kaybı yaşamasıyla birlikte doğal gaz tüketimi de doğal olarak azalacaktır. Doğal gaz kullanırken genellikle kombiyi aralıklı olarak çalıştırırız. Bu ilk bakışta yakıt tasarrufu gibi görünse de, aslında kombi ısıtma işlemine ara verdiğinden ev duvarlarının soğumasına neden olabilir. Bu sebeple, kombiyi sürekli ancak düşük kademede çalıştırmak, yakıt tasarrufu sağlamak için etkili bir çözümdür. Ancak kombiyi en yüksek kademeye getirip sürekli çalıştırmaktan kaçının" şeklinde konuştu.

aw124703-03.jpg

“20 SANTİGRAT DERECEYE KADAR KONFOR SICAKLIĞI DÜŞÜRÜLEBİLİR”

Kombinin sıcaklığının, bireyin kendi sıcak konforuna uygun şekilde ayarlanması gerektiğini belirten Dr. Öğr. Üyesi Bilir, “Bu sıcaklığı düzenlerken duvarların sıcaklığını da göz önünde bulundurmalıyız. Genellikle yaşam alanlarında ortalama 21-22 santigrat derece tercih edilmektedir, ancak bu tercih kişiden kişiye değişebilir. Konfor sıcaklığı, örneğin 20 santigrat dereceye kadar düşürülebilir.

Bu sıcaklığı evin içinde sabit tutabilmek için kombinin sürekli düşük seviyede, 24 saat boyunca ya da gün içinde uzun süreli çalışması, doğalgazda tasarruf sağlayan bir çözüm olabilir. Ayrıca, evin daha az kullanılan alanları olan banyo, hol ve giyinme odalarının sıcaklığı 18 santigrat dereceye kadar indirilebilir” şeklinde açıklamalarda bulundu.

aw124703-02.jpg

“DOĞRU MONTAJLANMIŞ ÇİFT CAMLI PENCERELER KULLANILMALI”

Apartmanlarda dairelerin duvarlardan ısı alışverişi yaptığını vurgulayan Dr. Levent Bilir, "Apartmanda kombisi bulunan herkesin, yasal bir zorunluluk olmasa bile, evlerinde kombiyi düzenli olarak çalıştırmaları önemlidir. Isı kaybını en aza indirmek için ev sahiplerinin çift camlı pencereleri doğru bir şekilde monte ettirmeleri gerekmektedir.

Ayrıca, kombi ve petek bakımlarının düzenli aralıklarla yapılması gerekmektedir. Petek bakımı, ısı verimliliği açısından oldukça kritiktir. Zira petekler zamanla havayla dolabilir, bu durumda petekteki havanın alınmasıyla ısıtma verimliliği tekrar artacaktır" şeklinde açıklamalarda bulundu.

“ELEKTRİKLİ ISITICI YERİNE MÜMKÜNSE KLİMA KULLANALIM”

Elektrikli ısıtıcıların düşük verimli olduğunu vurgulayan Dr. Levent Bilir, "Eğer evimizde doğal gaz kullanımı mümkün değilse, elektrikli ısıtıcı yerine mümkünse klima tercih etmek daha mantıklı olabilir.

Sadece rezistanslı ısı üreten elektrikli ısı cihazları yerine, yeni nesil klimalar elektrik verimliliği açısından daha avantajlıdır. İlk başta klima, elektrikli sobaya göre daha maliyetli olabilir; ancak zamanla bu maliyet farkı kapanır" şeklinde açıklamalarda bulundu.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.