Depremde evini güçlendirmek isteyenler dikkat 'Bakanlık düğmeye bastı'

Depremde evini güçlendirmek isteyenler dikkat 'Bakanlık düğmeye bastı'
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı depremde evini güçlendirmek isteyenler için düğmeye bastı. Yeni düzenleme Resmi Gazete'de yayımlandı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, ev sahipleri için kolları sıvadı. Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinde yaptığı düzenleme geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete’de yayımlandı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, ruhsat aldıkları tarihteki imar kurallarına göre inşa edilmiş yapıların güçlendirilmesinde mevzuat kolaylığı sağladı.

s-9835-1.jpg

Yapılan son düzenleme ile birlikte, güçlendirmesi mümkün olan binalardaki güçlendirme ruhsat başvuruları için belirlenen esaslar netleşti. Bu sayede, deprem riskine karşı alınacak önlemlerde mülk sahiplerine bürokratik engellerin azaltılması ve başvuruların kolaylaştırılması hedeflenmiştir.

Yeni düzenlemeye göre, güçlendirme ruhsatı için belediyeye başvuruda bulunulurken tapu bilgileri, statik güçlendirme projesi, müteahhit ve şantiye şefi ile yapı denetimine dair belgeler sunulacak. Güçlendirilmesi mümkün olan bir yapı için yapılan başvurularda, maliklerin muvafakati yerine sadece Kat Mülkiyeti Kanunu'nda belirtilen hükümlere göre, maliklerin en az 5'te 4'ünün onayı aranacaktır.

kefillerle-zam-pazarligi-yapiyorlar-dd04c63b.jpg

Ruhsat alınan tarih itibariyle imar kurallarına uygun inşa edilmiş yapılar, Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği'nin esaslarına uygun olarak güçlendirilebilecek. Zorunlu kesit değişiklikleri için mimari, elektrik ve mekanik projelerin yeniden tanzimi talep edilmeyecek. Mimari projeye esas diğer belgeler, örneğin kanal kotu, aplikasyon krokisi gibi, güçlendirme işlemi için istenmeyecek.

Ayrıca, taşıyıcı sistemin ebatlarının büyütülmesi, kolon ve perde gibi değişiklikler, parselin emsal ve taban alanı hesaplamalarına dahil edilmeyecek. Bu sayede, imar inşaat alanı haklarında bir eksilme yaşanmayacak ve güçlendirme süreci daha etkin bir şekilde yönetilebilecektir.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.