Zeytinyağı fiyatı 600 TL olacak 'Rekor fiyatla raflarda yerini aldı'

Zeytinyağı fiyatı 600 TL olacak 'Rekor fiyatla raflarda yerini aldı'
Zeytinyağının raf fiyatı dudak uçuklattı. Sektör temsilcileri bu yıl rekolte fiyatının gerileyeceğini söylüyor.

Zeytinyağı fiyatı bu yıl rekor fiyatla raflara çıktı. Zeytinyağı bir kesim için hayal olma noktasına geldi.

Geçen yıl 74 lira olarak açıklanan alım fiyatı bu sezon 295 liraya yükseldi ve raflarda 315 liradan yerini aldı.

Sektör temsilcileri fiyatların 500 lirayı aşabileceği ve 600 TL'ye kadar çıkabileceğini söylüyor.

Geçen yıl gerek fiyat, gerekse rekolte anlamında altın sezonunu yaşayan zeytinyağında, bu sezon ciddi bir rekolte düşüşü bekleniyor. Hem düşük üretim, hem yüksek enflasyonist ortam, hem de dünya fiyatlarının etkisiyle zeytinyağı fiyatlarında büyük bir artış olacağı tespitini yapan sektör temsilcileri, 1 litre perakende zeytinyağı fiyatının şu an 300 TL’yi aştığını, bunun 600 TL’ye kadar çıkabileceğini belirttiler.

resized-df8be-a8be0a4fayg.jpg

Ekonomim gazetesinin haberine göre; geçtiğimiz günlerde Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği’nin alım fiyatını 295 TL olarak belirlemesi ve gerekirse yeni fiyat düzenlemesi yapabileceği açıklaması da perakende satış fiyatlarının artacağını gösteriyor. Üreticiler olumlu karşılasa da, fiyatlardaki artışın iç piyasada zeytinyağı tüketimini olumsuz etkileyebileceği endişeleri var.

FİYATI 3 KATINA ÇIKTI

Geçen yıl dünyanın en büyük zeytinyağı üreticileri olan İspanya ve İtalya’da kuraklık nedeniyle rekoltenin yarıdan fazla düştüğünü, buna karşın Türkiye’nin tarihinin en yüksek rekoltesine ulaştığını hatırlatan Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur, şunları söyledi:

"Bu yıl dünya rekoltesi yanında Türkiye’de de rekolte gerileyecek. Buna karşın zeytinyağına talebin artmaya devam etmesi fiyatları yukarı çekiyor. Tariş 0,3-0,5 asit zeytinyağı alım fiyatını 295 TL olarak açıkladı. Bu da perakende fiyatının artacağını gösteriyor. Beklentimiz zeytinyağı perakende fiyatlarının 320 TL’nin altında olmayacağı yönünde. Geçen yıl bu zamanlar zeytinyağı perakende fiyatı 115 TL idi"

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.