Bakan Yumaklı'dan kritik açıklama 'Zeytinyağı fiyatlarına zam gelecek mi'

Bakan Yumaklı'dan kritik açıklama 'Zeytinyağı fiyatlarına zam gelecek mi'
Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, zeytinyağı fiyatlarına ilişkin açıklamalarda bulundu. İşte tüm detaylar...

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, zeytinyağı fiyatları başta olmak üzere çiftçilere yönelik gübre, mazot ve tohum desteğine yönelik dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

"ÇİFTÇİLERİN ZARAR ETMESİNE İZİN VERMEYECEĞİZ"

İklim değişikliğinin yıkıcı etkilerinin dünya için risk oluşturduğu söyleyen Bakan Yumaklı, kuraklığa dikkat çekti. Çiftçilere yönelik desteklerin sürdüğünü vurgulayan Bakan Yumaklı, şu ifadeleri kullandı:

"Gübre, mazot, tohum ve ilaç. Bu girdilerle ilgili destekler konusunda çok yoğun çalışmamız var. Mazot ve gübreyle ilgili onların maliyetlerinin bir bölümü kendilerine destek olarak verilir.

Biz asla çiftçilerimizin zarar etmesine izin vermeyeceğiz. Girdi maliyetlerini düşürebiliriz, düşüremezsek nasıl destekleriz. Bunun alternatifi yok. Destekler artacak mı? Özellikle kent tarımı, organize tarım bölgeleri de dahil olmak üzere, şehirlerle ilgili ne düşünüyoruz. Türkiye'de çok uzun yıllar herkesin söylemiş olduğu tarımsal üretim planlamasını artık bütün unsurlarıyla hazırlamış durumdayız. Suyu merkeze alarak hangi bölgede hangi ürünü üreteceksiniz planlamasını koymazsanız günün sonunda gıdayla ilgili arzı ve talebi birbiriyle yaklaştıramazsınız. Patates soğan bir yıl zarar etti bir yıl kar etti. Destekler de bu üretim planlamasının yönlendirilmesi için en önemli araçlardan birisi. Biz üretim planlamasının dışındaki ürünlere destek vermeyeceğiz. Çok su tüketen bitkiyi siz orada üretmekte ısrar ederseniz ülke olarak da toplamda fayda sağladığınız bir husus değil.

Zeytinyağının Faydaları Nelerdir? Yüze Zeytinyağı Sürmek İyi Gelir Mi, Kimler Kullanamaz, Cilde Faydaları Neler? - Sabah

Bir ürünün fiyatının oluşması için ürünün arzıyla ilgili sorun olması lazım. 100 birim ihtiyaç vardır, 80 birim temin edebiliyorsunuzdur 20 birim eksik olursa ürünün fiyatı artar. Sizin üretim maliyetiniz var, ürün var, bu ürünü paketlediniz, yolladınız, rafa kadar geldi, son fiyatı var. Hiç kimse üretim ve diğer maliyetlerle birlikte karla birlikte bir ürünün fiyatının oluşmasına birşey demez."

Türkiye Yüzyılı'nı üretimin ve üreticinin yüzyılı yapacağız" - Son Dakika Haberleri

ZEYTİNYAĞI FİYATLARIYLA İLGİLİ AÇIKLAMA

Son günlerde zeytinyağı fiyatlarına fahiş zamlar geleceğine yönelik iddialara cevap veren Bakan Yumaklı, Türkiye'nin ihtiyacının üzerinde zeytinyağının olduğunu söyledi. Fiyatlarda bir değişim olmadığını söyleyen Bakan Yumaklı, fahiş fiyatlara geçit vermeyeceklerini vurguladı.

Bakan Yumaklı, "Zeytinyağıyla ilgili fiyat artışı. Bizim ülkemiz geçtiğimiz yıl mevcutta ihtiyacımız olanın iki katı kadar ürün hasat etti. Zeytinyağı tüketimi maksimum ihtiyaç 180 bin ton. Bir bölümünü sattık bir bölümünü ihraç ettik. Bu yıl geçen yılki iki kat fazla üretimi değil de üretim ihtiyacımız kadar üretiyoruz. Geçtiğimiz yıldan elimizde olan vardı. Elimizde ihtiyacın üzerinde zeytinyağı var. Bu olay 0,3 asit oranına sahip olan ürünün fiyatı olarak kurul tarafından açıklandı. Bunun alım ve satımı yok denecek kadar az. Türkiye'de raflarda gördüğümüz ürünün fiyatında değişiklik olmadı. Çok küçük artışlar görülebilir. Hiçbir zaman için 100 liralık ürün 300 lira olmadı. Olması gerekenin üzerinde fiyatlamalara izin vermeyeceğiz. Yakından kontrol edeceğiz, hiç kimseye hak etmediği geliri elde etmesine sağlayan imkan vermeyeceğiz." ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.