Zeytinyağı o fiyatın altındaysa sakın almayın

Zeytinyağı o fiyatın altındaysa sakın almayın
Uzmanı zeytinyağında ortaya çıkan hileyi açıklayarak tüketicilere önemli uyarılarda bulundu.

Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur, son dönemde piyasada görülen hakiki zeytinyağı iddiasıyla satılan ancak gerçekte tağşiş zeytinyağı olan ürünlere dikkat çekerek tüketicileri uyardı. Litresi 250 TL'nin altında satılan yağlardan şüphe duyulması gerektiğini belirten Çondur, bu tağşiş yağların uzun vadede kanserojen etkiye sahip olabileceğini vurguladı.

EN KOLAY FİYATIYLA AYIRT EDİLİR

Fiziksel olarak ayırt edilemeyen hileli yağların en kolay fiyatıyla ayırt edilebileceğini vurgulayan Çondur, “Böyle fiziksel olarak bunları ayırt etmek mümkün değil. Bu laboratuvar ortamında analizle ayırt edilebilen bir durum. En kolay ayırt edilecek şey aslında fiyatı. En kolay fiyatla ayırt edebilirsiniz. Marka ve fiyatla. Bu çok basit. Ucuz yağ gerçek zeytinyağı değildir. Elinizde bugün bin ton yağ olsun. Bin ton yağın kilosunu 250 TL’den aşağıya satmazsınız. 1 litreyi de 80 liraya kimse kimseye satmaz. Ne eski mahsul diye satar ne stok fazlası diye satar. Bunlar kesinlikle karışık yağlardır. Bu yağlardan da kesinlikle uzak durulması gerekiyor. Çünkü yerseniz kanser olursunuz. O yüzden kesinlikle tüketicilerimiz bunlara kanmasın. İnternetten bu zeytinyağı alışverişlerinde çok dikkat etsinler. Özellikle söylüyorum, markalı yağlara yönelimini artırsınlar. Ucuz yağlara lütfen rağbet etmeyin” dedi.

aw138976-02.jpg

E-TİCARET SİTELERİNE DİKKAT !

Özellikle e-ticaret sitelerinde düşük fiyatlarla satılan ambalajlı zeytinyağlarının gerçek olmadığına dikkat çeken Çondur, bu ürünlerin laboratuvar analizi ile tespit edilebileceğini ifade etti. Türk Gıda Kodeksi'ne göre zeytinyağının başka yağlar ile karıştırılmasının yasak olduğunu belirten Çondur, tüketicileri markalı ve güvenilir ürünlere yönlendirdi.

HİLELİ YAĞLARIN SATIŞI ARTTI

Uluslararası piyasalardaki zeytinyağı fiyatlarının Türkiye'yi de etkilediğini dile getiren Çondur, bu durumun e-ticaret sitelerinde hileli yağların satışını artırdığını belirtti. Ancak İspanya'daki kuraklık nedeniyle dünya genelinde zeytinyağı üretiminin azaldığını söyleyen Çondur, Türkiye'nin geçen yıl büyük bir üretim gerçekleştirdiğini ve bu durumun uluslararası fiyatları yükselttiğini ifade etti.

aw138976-03.jpgSAHTE ZEYTİNYAĞI SAĞLIĞI OLUMSUZ ETKİLİYOR !

Hileli yağların tüketici sağlığını olumsuz etkilediğine dikkat çeken Çondur, bu ürünlerin kanserojen etkiye sahip olabileceğini ve uzun vadede zararlı olabileceğini belirtti. Tüketicileri sahte analiz raporları ve belgelerle pazarlanan ürünlere karşı uyardı ve güvenilir markalara yönelmelerini önerdi.

Tağşiş yağ satışı yapanlara ağır cezaların uygulanması gerektiğini vurgulayan Aydın Ticaret Borsası Meclis Başkanı Ahmet Bahri Erdel, denetimlerin artırılması ve daha ağır cezaların getirilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca laboratuvar analizleriyle tağşişin tespit edilebileceğini ifade eden Aydın Ticaret Borsası Özel Gıda Kontrol Laboratuvarı Gıda Mühendisi Mustafa Sönmez ise hileli yağların ortaya çıkarılabileceğini söyledi.

aw138976-04.jpg

aw138976-05.jpg

aw138976-06.jpg

Bu doğrultuda tüketicilerin dikkatli olması ve güvenilir kaynaklardan zeytinyağı satın alması önem arz etmektedir.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.